Redactia.ro
Home » Știri » Vortexul polar a ajuns în România. Vremea se schimbă radical, iar temperaturile scad până la minus 18-20 de grade

Vortexul polar a ajuns în România. Vremea se schimbă radical, iar temperaturile scad până la minus 18-20 de grade

Vortextul polar care a adus fenomene extreme în nordul Europei, a ajuns și în România. Va cuprinde toată țara la începutul săptămânii, aduce ger și ninsori în toate regiunile. Cele mai scăzute temperaturi sunt aşteptate marți și miercuri dimineața.

În București avem parte de încă o zi foarte caldă, cu temperaturi de 14 grade. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, iar vântul va avea intensificări.

Moldova, prima lovită

Primul val de frig și ninsori din acest an îşi face simţită prezenţa încă de duminică. Valul de aer polar va fi resimţit mai întâi în zona Moldovei, unde în cursul zilei de duminică temperaturile nu vor mai depăşi 6 grade Celsius.

Apoi, de luni se răcește accentuat în toată țara și va fi viscol în Moldova cu strat de zăpadă, depuneri de polei în restul zonelor, frigul va fi amplificat de rafalele de vânt.

Va urma un episod de iarnă autentică ce poate deveni mai intens pentru jumătatea de est a teritoriului. O masă de aer rece va avansa treptat în zona țării noastre. Va aborda într-o primă fază zona Moldovei, unde temperaturile vor scădea semnificativ și se vor menține scăzute și în zilele următoare”, a spus Alina Șerban, meteorolog ANM.

„Aceasta înseamnă că vom avea temperaturi maxime negative mâine și poimâine în zona Moldovei de la minus 8-9 grade până la cel mult 0 grade, iar precipitațiile se vor trasnforma rapid în ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă de 10-15 centimetri”, a mai zis ea.

Masa de aer rece, în toată ţara

Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 grade Celsius în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei.

Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineţi, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă.

„Treptat, mâine după amiază, mâine noapte, în mod deosebit, vom avea precipitații sub formă de ninsoare cam în toate regiunile. În zonele montane va continua să se depună strat de zăpadă peste cel deja existent”, a adăugat meteorologul.

Chiar dacă spre mijlocul săptămânii se va mai încălzi ușor, în weekend vremea se va răci din nou.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: