Redactia.ro
Home » Știri » Vrei să ai mica ta afacere? Află ce taxe PFA trebuie să plătești

Vrei să ai mica ta afacere? Află ce taxe PFA trebuie să plătești

Deținătorii de PFA, noi provocări fiscale în 2024. Sumele pe care le au de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

Începerea și conducerea unei afaceri poate oferi multe satisfacții, dar nu este pentru toată lumea. Poate fi costisitor și consumă mult timp, iar tot mai mulți oameni nu înțeleg de ce este nevoie de atât efort pentru crearea și menținerea unei întreprinderi de succes.

Te-ai gândit vreodată să-ți deschizi propria afacere? Astăzi, procesul de infiintare SRL, cât și cel de înființare PFA sunt la îndemâna oricui, în special atunci când apelezi la specialiști în consultanță juridică și comercială cum sunt consultanții Fabrica-de-Firme. Ai nevoie de câteva acte pe care specialiștii le vor depune în locul tău, stabilirea unui sediu social și o idee de business cu care să poți concura într-o piață competitivă din punctul de vedere al ofertelor.

Totuși, începerea unei afaceri nu este doar despre venituri și profit. Există și contribuții și taxe pe care trebuie să le plătești statului pentru întreprinderea pe care o deții. Dacă vrei să îți deschizi mica ta afacere, citește în continuare articolul și vei afla cum se calculează niște taxe PFA și care sunt dările către stat pe care va fi nevoie să le plătești.

Înființare PFA

Dacă alegi să fii persoană fizică autorizată și să îți desfășori activitatea ca fiind neplătitor de TVA, trebuie să știi că procesul prin care deschizi o astfel de formă juridică nu este deloc complicat. Trebuie doar să îndeplinești anumite cerințe și să pregătești următoarele acte:

● Carte de identitate titular
● Acte de studii
● Dovadă de proprietate pentru adresa de sediu social (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară etc., acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
● Specimen de semnătură dat la notariat
● Procură notarială pe numele consultantului Fabrica-de-Firme.ro care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul Comerțului

Iată lista de taxe PFA de care este răspunzătoare orice persoană fizică autorizată:

● Impozit – în sistem real sau pe baza normelor de venit
● Contribuții sociale la pensii (CAS)
● Contribuții sociale la sănătate (CASS)
● Și, dacă PFA-ul dorește să fie asigurat pentru concedii medicale se mai achită o contribuție distinctă

Impozitul pe venit

Chiar dacă alegi un PFA în loc de infiintare SRL pentru că nu plătești TVA, trebuie să știi că există taxe PFA separate, printre care se numără impozitul pe venit. Acesta este de 10% din venitul pe care îl declari. Diferența în cazul impozitului pe venit apare în momentul în care stabilești cum vrei să declari venitul, în sistem real sau pe baza normelor de venit.

Iată care sunt diferențele între impozit în sistem real și impozit pe baza normelor de venit

Diferența de bază dintre venitul în sistem real și cel pe baza normelor de venit rezidă în modul de calcul al venitului net pentru care se plătesc impozite și contribuții aferente.
Venitul net anual determinat în sistem real se calculează ca diferență între venitul brut și cheltuielile pe care PFA-ul le săvârșește pentru a asigura realizarea veniturilor, în timp ce calculul care se face în baza normelor de venit nu trebuie să fie mai mic decât salariul de bază minim brut înmulțit cu 12.

Exemplu: Salariul de bază minim brut, 2300 lei înmulțit cu 12, înseamnă un venit de 27.600 lei anual. Din aceștia 10%, adică 2.760, se ducă către stat, conform prevederilor în vigoare referitor la taxe PFA.
Contribuțiile sociale la pensii (CAS)

În cadrul sumelor pe care le plătești pe taxe PFA nu sunt incluse contribuțiile sociale la pensii (CAS) și nici contribuțiile sociale la sănătate (CASS), decât dacă estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 27.600 lei. În acest caz, ești obligat să plătești taxe PFA, însemnând contribuția la pensie în funcție de venitul la care vrei să plătești.
Notă: Venitul nu poate să fie mai mic decât salariul minim pe economie, adică 2300 lei.

La fel ca mulți contribuabili, vei alege să te asiguri la baza minimă de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adică 27.600 lei pe an, pentru care se aplică procentul de contribuție de 25% pe an: 27.600 lei minus 25% rezultă 6.900 lei contribuție socială la pensie.

Contribuțiile sociale la sănătate (CASS)
Contribuția socială la sănătate va fi calculată dacă realizezi un venit anual mai mare de 27.600 lei, iar cumulul taxei este de 10% la fel ca în cazul impozitului pe venit. Adică 2.760 merg către stat conform contribuției sociale la sănătate.

Taxe PFA privitoare la concedii medicale

În cazul în care dorești să fii asigurat pentru concediile medicale, va mai fi nevoie să achiți o taxă de 1%, iar sumele datorate sunt următoarele în funcție de baza de calcul:
Baza de calcul lunară minimă = 2.300 minus 1% = 23 de lei
Baza de calcul lunară maximă = 27.600 minus 1% = 276 de lei
A deține propriul business este palpitant și vei da un exemplu pentru cei apropiați ție. Totuși, pe lângă drepturi sunt și suficiente îndatoriri. Așa că, trebuie să pui foarte bine lucrurile în balanță înainte de a te înhăma la drum.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: