Redactia.ro
Home » Știri » Zacusca de vinete, rețeta simplă și delicioasă. Cât timp se lasă la fiert

Zacusca de vinete, rețeta simplă și delicioasă. Cât timp se lasă la fiert

Zacusca de vinete, rețeta simplă și delicioasă. Cât timp se lasă la fiert

Cât timp se fierbe zacusca de vinete, de fapt, ca să iasă delicioasă. Sunt mai multe variante care circulă printre bucătari, dar iată una dintre ele care ar da rezultate mulțumitoare.

Zacusca de vinete, rețeta simplă și delicioasă. Cât timp se lasă la fiert

Zacusca de vinete se fierbe la foc mic, asta este clar. În ceea ce privește timpul de fierbere, se vehiculează mai multe variante. Unii bucătari susțin că undeva între două și trei ore, alții, din contră – nici mai mult, nici mai puțin de o oră. Aceasta ar fi una dintre cele mai bune metode, ca zacusca să fiarbă exact o oră, timp în care se amestecă la fiecare 10 minute, insistând pe fund. Zacusca de vinete se fierbe în cratite mari și largi cu fund gros, ca să aibă suprafață mare de evaporare, și trebuie amestecată constant. Totodată, trebuie să fiți foarte atenți când faceți asta, ca nu cumva să vă stropiți și să vă ardeți.

Borcanele cu zacuscă se învelesc în câteva prosoape groase și se lasă așa vreo două zile, ca să se răcească treptat.

Zacuscă de vinete – rețeta lui Radu Anton Roman

Iată că și cunoscutul bucătar român Radu Anton Roman recomanda ca zacusca de vinete să fiarbă tot o oră. Mai jos, rețeta acestuia.

Ingrediente zacuscă de vinete – rețeta lui Radu Anton Roman

3 kg vinete

3 kg gogoșari roșii

3 kg roșii

2 kg ceapă

750 ml untdelemn

1 căpățână usturoi (opțional)

2 ardei iuți (opțional)

piper, boia sare (cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă)

Cum faci zacuscă de vinete după rețeta lui Radu Anton Roman

Vinetele se coc pe plită sau în cuptor, se curăță de coajă și se scurg timp de două-trei ore. Gogoșarii, ardeii și ceapa se spală, se curăță, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se adaugă în vasul de gătit și vinetele scurse bine. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se pun peste celelate legume. Totul se lasă la fiert, timp de 1 oră, în vasul acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. Spre sfârșit, se pune usturoi, sare, piper, apoi se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine igienizate, ce se pot închide ermetic.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: