Redactia.ro
Home » Știri » Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții

Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții

Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții

Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții. E o sărbătoare dedicată celor morți, dar bucuria trebuie să depășească tristețea comemorării.

Ziua Morților sau Luminația 2022. Când se sărbătorește, tradiții, obiceiuri, semnificație și superstiții

Ziua Morților sau Luminația – data când se sărbătorește

Ziua Morților sau Luminația este celebrată în fiecare an în data de 2 noiembrie de către credincioși. Potrivit legendelor, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze.

Luminația este o sărbătoare romano-catolică și a devenit populară în rândul credincioșilor din perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Era sărbătorită de către credincioșii din această zonă și a fost preluată, apoi, și din cei din Banat și Maramureș.

Ziua de 1 noiembrie era trecută în calendarul romano-catolic ca Ziua Tuturor Sfinților. Pe 2 noiembrie erau pomeniți cei trecuți la cele veșnice. Ulterior, Ziua Morților a fost preluată și de ortodocși, care au făcut unele adaptări regionale.

Ziua Morților sau Luminația – semnificația religioasă

Sărbătorirea Luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. Încă din acea zi, trebuie îngrijite mormintele și înfrumusețate cu flori (în special, crizanteme și coronițe de brad) și lumânări aprinse, care să lumineze calea celor morți, dar neapărat, trebuie înălțate și rugăciuni cu acest prilej. De altfel, un preot vine în cimitir și ține o slujbă de pomenire. Luminația reprezintă, astfel, un respect pentru cei morți, iar imaginea cimitirului iluminat îndeamnă la reculegere și aducere aminte.

Ziua Morților sau Luminația – tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua Morților sau Luminația vine cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții, ca orice mare sărbătoare. Se spune că în Ziua Morților sau Luminația nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat pe parcursul vieții. Totodată, nu e bine să muncești sau să speli, nu este bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde și nu este bine – atenție – să plângi. De ce? Morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind. Nu trebuie să fii zgârcit sau egoist, iar bucuria trebuie să depășească tristețea comemorării.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: