Redactia.ro
Home » Stil de viață » 123 de ani de când legenda lui Dracula a luat naștere

123 de ani de când legenda lui Dracula a luat naștere

legenda lui Dracula

La finalul lunii mai s-au împlinit 123 de ani de când mitul Dracula a luat naștere. A fost momentul când scriitorul Bram Stoker a scris cartea Dracula. De atunci, mitul lui Dracula a devenit atât de cunoscut încât au apărut o mulțime de filme și seriale pe acest subiect, melodii si cantece, multe obiecte de marketing si publicitate, jocuri pe calculator sau chiar si jocuri ca ala aparate cu vampiri.

 

Pe 26 mai 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker a lansat la Londra cartea Dracula. Acesta este considerat în istorie momentul în care a luat naștere legenda lui Dracula. În cartea lui Bram Stoker, Dracula este prezentat ca fiind un conte transilvan, care domnea peste un castel ridicat pe un vârf de stancă înaltă din Transilvania. Ulterior, oamenii au atribuit imaginea acestui castel cu cel de la Bran.

 

Trebuie spus că Bram Stoker nu a vizitat niciodată România și că această carte este pură ficțiune, deși în cultura populară Dracula este privit, de dragul legendei, ca un personaj autentic, pe care mulți îl consideră chiar Vlad Țepeș. Totuși, sursa de inspirație pentru Bram Stoker a fost o prezentare a Castelului Bran disponibilă în Anglia.

 

Pornind de la această prezentare, Bram Stoker a creionat personajul Dracula ca fiind un vampir în vârstă de câteva secole, care pretinde a fi un secui descendent al hunului Atilla. Potrivit cărții lui Bram Stoker, Dracula a studiat și Magia Neagră într-o zonă în care în zilele noastre se află orașul Sibiu. Pentru a-i da viață de Dracula, Bram Stoker a mărturisit că s-a folosit de detaliile dintr-un vis urât pe care l-a avut într-o noapte.

 

Astfel, Dracula din cartea lui Bram Stoker încearcă să se mute din Transilvania în Anglia, în așa fel încât să găsească sânge proaspăt.  De asemenea, el dorea să scape de un blestem și ajunge să lupte cu oamenii conduși de profesorul Abraham Van Helsing. În cartea lui Bram Stoker mai apar personaje precum Jonathan Harker, un avocat trimis să facă afaceri cu contele Dracula, care este luat prizonier în castel, Wilhelmin Harker, logodnica lui Jonathan, cowboy-ul Quincey Morris și pacientul de la azil Renfield.

 

Chiar dacă Bram Stoker a lansat cartea Dracula în 1897, legenda contelui a început să fie tot mai cunoscută începând cu anul 1931, când a apărut primul film pe acest subiect. De altfel, Bram Stoker a murit sărac întrucât cartea lansată de el nu i-a adus mari beneficii.

 

Mai mult, el dorea inițial să dea un titlu diferit cărții, mergând pe variantele The Dead Un-Dead și The Undead, însă în cele din urmă s-a răzgândit și a mers pe Dracula. Până la urmă, aceasta s-a dovedit o variantă potrivită deoarece Dracula a ajuns, în ultimii ani, al doilea cel mai popular personaj de filme cu origini europene, după Sherlock Holmes.

 

Cel mai cunoscut film despre Dracula datează din 2000 și poartă numele Dracula 2000. În acest film, rolul principal îi revine lui Gerard Butler, care se luptă cu o echipă de hoți. De asemenea, pe Netflix există un serial cu titlul Dracula, în timp ce Hotel Transylvania (2012) prezintă și el legenda lui Dracula.

 

Chiar dacă Dracula este un simplu mit, mulți turiști vizitează anual Castelul de la Bran pentru a vedea locurile în care acest conte a trăit și a comis ororile pentru care a devenit faimos în întreaga lume.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: