Redactia.ro
Home » Știri » 13 iunie 2024, zi cu dublă însemnătate pentru creștini. Ce se sărbătorește, de fapt

13 iunie 2024, zi cu dublă însemnătate pentru creștini. Ce se sărbătorește, de fapt

Înălțarea Domnului. Sursă foto: doxologia.ro

Pe 13 iunie 2024, creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc o zi cu dublă însemnătate: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Această sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox are o importanță deosebită, marcând atât încheierea misiunii pământești a lui Iisus Hristos, cât și cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru neam și credință.

Înălțarea Domnului, celebrată la 40 de zile după Învierea Sa, este considerată una dintre cele mai importante sărbători creștine, la fel de semnificativă ca și Paștele. Aceasta comemorează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la cer, în prezența ucenicilor săi, după ce s-a arătat viu timp de 40 de zile prin multe semne doveditoare.

13 iunie 2024, zi cu dublă însemnătate

La Sfânta Liturghie din ziua Înălțării, credincioșii se adună dis de dimineață în biserici pentru a se ruga, a aprinde lumânări și a cânta cântări de slavă. Aceștia aduc la biserică o parte din bucatele pregătite pentru masa de sărbătoare, precum ouă roșii, cozonac și pască, similare celor de Paște. După ce preotul le sfințește, acestea sunt împărțite celor care au participat la slujbă sau oamenilor nevoiași.

De pe 13 iunie și până la Rusalii, timp de 10 zile, creștinii se salută cu tradiționalul „Hristos S-a Înălțat!”, la care se răspunde „Adevărat S-a Înălțat!”. Această practică reflectă bucuria și solemnitatea perioadei de după Înălțare, un timp de reflecție și rugăciune pentru credincioși.

Pe lângă sărbătoarea Înălțării Domnului, 13 iunie este și Ziua Eroilor. După Sfânta Liturghie, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele dedicate eroilor din țară și străinătate se oficiază slujbe de pomenire. Clopotele bisericilor ortodoxe bat în semn de recunoștință față de cei care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

La fiecare Sfântă Liturghie de peste an, sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Această practică subliniază respectul profund și neuitarea sacrificiului făcut de acești oameni pentru libertatea și demnitatea poporului român.

Predica Părintelui Dinu Pompiliu la Înălțarea Domnului

La sărbătoarea Înălțării Domnului, preoții ortodocși obișnuiesc să țină predici menite să aducă credincioșii mai aproape de cuvântul Domnului. Părintele Dinu Pompiliu, parohul Bisericii Șerban Vodă din Capitală, a susținut o predică emoționantă, subliniind importanța acestui praznic.

Suntem la praznicul Înălțării Domnului, moment în care Iisus își încheie misiunea Sa răscumpărătoare pentru neamul omenesc. 

Pentru că Domnul a fost trimis de Tatăl în lume, ca să răscumpere lumea din păcat prin jertfa, patimile, moartea și învierea Sa, Iisus și-a făcut lucrarea Sa mântuitoare, iar prin Înălțare și-o duce la desăvârșire pentru că firea omenească asumată de Hristos a fost înălțată deasupra îngerilor și așezată pe tronul dumnezeirii, de-a dreapta Lui Dumnezeu Tatăl.

După ce s-a arătat pe sine viu, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare, le-a cerut să mănânce, pentru că ei credeau că este o nălucă, i-au dat o bucată de pește. Iisus S-a arătat pe sine și a recapitulat cu ucenicii săi toată învățătura pe care a rostit-o în perspectiva Învierii până să se înalțe la cer. 

Evenimentul acesta arată câteva adevăruri fundamentale: În primul rând, Domnul s-a înălțat la cer, ca să realizeze împăcarea Lui Dumnezeu Tatăl cu lumea, ca să ducă firea omenească de acolo de unde căzuse.  

Apoi pentru a aduce duhul adevărului și a învăța oamenii de toate și al treilea motiv pentru care Iisus S-a Înălțat la cer este ca să ne pregătească nouă loc, ca acolo unde e El, să fim și noi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: