Redactia.ro

24 ianuarie 2024, Ziua Principatelor Române | 165 de la Mica Unire

Ziua de 24 ianuarie deține o semnificație deosebită în istoria României, marcând celebrarea Unirii Principatelor Române, cunoscută și sub denumirea de Mica Unire. În această zi, cu peste un secol și jumătate în urmă, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a jucat un rol crucial în conturarea unei traiectorii istorice semnificative pentru națiunea noastră.

Alegerea sa ca domn al Moldovei și al Țării Românești la 24 ianuarie 1859 a fost momentul-cheie în realizarea Micii Uniri.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române

Unirea Principatelor, denumită și Mica Unire, s-a concretizat la 24 ianuarie 1859, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în funcția de domnitor al ambelor principate. Procesul a debutat la 5 ianuarie 1859 în Moldova și s-a încheiat la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Această uniune a reprezentat un obiectiv comun realizat de elitele de pe ambele maluri ale Milcovului, marcând împlinirea idealurilor românilor din sud și estul Carpaților. Alexandru Ioan Cuza nu a fost doar un lider care a adus împreună cele două principate, ci și un reformator de importanță crucială.

Reformele implementate de Cuza au acoperit o gamă vastă de domenii, de la sistemul politic și sanitar la instituția Poștei, armată, Biserica, învățământ, justiție, fiscalitate și serviciul vamal. Sub conducerea sa, au fost înființate primele două universități românești, la Iași în 1860 și la București în 1864, ilustrând angajamentul său pentru modernizarea și dezvoltarea societății românești.

Se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire

Momentul-cheie al Micii Uniri a avut loc atunci când Adunarea Electivă a Țării Românești a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, facilitând astfel unirea acesteia cu Moldova. Deși Mica Unire a reprezentat primul pas important pe drumul către înfăptuirea unui stat național unitar român, Marea Unire, care a condus la constituirea României Mari, a avut loc în 1918, la Alba Iulia.

Pentru a recunoaște importanța acestei zile în istoria țării, în 2016, data de 24 ianuarie a fost declarată zi nelucrătoare, alăturându-se astfel altor sărbători legale. Această decizie subliniază nu doar relevanța Micii Uniri în formarea identității naționale, ci și importanța acordată evenimentelor care au contribuit la consolidarea unității românilor și la conturarea statului român modern.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: