Redactia.ro
Home » Știri » 26 iunie, Ziua Drapelului. Ce sărbătorim, de fapt, în această zi și ce semnificație au culorile steagului României

26 iunie, Ziua Drapelului. Ce sărbătorim, de fapt, în această zi și ce semnificație au culorile steagului României

ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL

România sărbătorește astăzi un eveniment important. 26 iunie este o zi importantă pentru toți românii. Este Ziua Drapelului Național, este zi specială trecută în calendarul celor care se simt români adevărați.

Astăzi se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel național.

26 iunie, Ziua Drapelului. Astăzi se împlinesc 172 de la declararea oficială a Tricolorului național

Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 26 în 1998, fiind desemnată pe 26 iunie. Potrivit acestei legi, această zi este marcată de către autoritățile publice și de toate instituțiile statului prin organizarea unor programe și prin ceremonii militare specifice, care au loc în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Ziua Drapelului Național a fost desemnată pentru a marca ziua de 26 iunie, când Guvernul a declarat oficial Tricolorul format din culorile roșu, galben și albastru să reprezinte steagul național al românilor.

Cele trei culori semnifică principiul egalității, orientarea culorilor în sus înseamnă verticalitate, iar cifra trei înseamnă numărul perfect.

Tricolorul Românesc a fost folosit prima dată în Țara Românească în anul 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica i-a arătat sultanului pentru aprobare modelul drapelelo9r și pavilioanele navelor de luptă.

De asemenea, culorile tricolorului ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din perioada lui Mihai Viteazul și se pot găsi și pe diverse structuri de scuturi și steme.

Legenda tricolorului a apărut după 1860, când a avut loc contopirea culorilor din steagurile Moldovei și al Țării Românești, după Unirea Principatelor și din decizia de a împăca ambele tabere.

Ce sărbătorește România pe 26 iunie? Ce semnifică această sărbătoare

Drapelul României, alături de stemă, sigiliu și imn, reprezintă simbolul național al țării, așa cum este prevăzut și în Constituția României din 1991.

În documentul actual, Constituția stabilește, prin Art. 12 că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

De-a lungul istoriei țării, drapelul nu a cunoscut transformări majore, doar schimbarea cukorulor, când sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre țările Europei au ales ca drapel național standad cu trei culori.

Mesajul emoționant al lui Nicolae Ciucă

Generalul Nicolae Ciucă a postat un mesaj emoționant pe Facebook de Ziua Național a Drapelului.

Ziua de 26 iunie -”Ziua Drapelului Național” – este o zi specială în calendarul celor care simt românește, pentru că astăzi se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional.

Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în 1821, și consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluției din 1848, tricolorul exprimă tot ceea înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorința de unitate şi independenţă„, a scris Nicolae Ionel Ciucă, pe pagina de Facebook.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: