Redactia.ro
Home » Știri » 5 mituri despre răceală și gripă

5 mituri despre răceală și gripă

Ce știți despre răceală și gripă? Știți cum să vă protejați de ele și cum să le tratați? Verificați dacă sunteți păcălit de miturile comune despre acestea.

Răceala și gripa sunt boli comune care afectează multe persoane. Cu toate acestea, în jurul lor circulă multe mituri și informații eronate care pot induce în eroare și împiedica un tratament eficient. Iată cinci dintre cele mai populare mituri despre răceală și gripă – și rectificările acestora.

Mit: Răceala și gripa înseamnă același lucru

Răceala comună și gripa sunt două afecțiuni foarte diferite, cauzate de virusuri diferite. Răceala obișnuită este de obicei ușoară și durează câteva zile, cu simptome care includ senzație de slăbiciune, tuse, dureri de gât și rinoree și, eventual, dureri de cap, mai ales dacă sinusurile sunt ocupate de secreții. Simptomele cele mai severe ale răcelii apar, de obicei, în a 2-3-a zi, după care se diminuează treptat.

Gripa, pe de altă parte, este o afecțiuni mai gravă și poate dura mai mult decât o răceală, iar simptomele sunt mai severe și pot include febră, frisoane, dureri musculare și articulare, dureri de cap, tuse uscată, lipsa poftei de mâncare și slăbiciune generală. Simptomele gripei sunt de obicei acute încă de la început. Gripa, mai ales dacă nu este tratată și „trecută cu vederea”, poate provoca în plus complicații precum pneumonie, bronșită, otită medie, miocardită și alte afecțiuni grave. De asemenea, poate înrăutăți starea pacienților cu astm sau boli de inimă.

Mit: Puteți lua răceală și gripă de la hainele înghețate sau ude

O răceală sau o gripă poate fi preluată doar de la o persoană deja infectată care strănută, tușește sau lasă virușii pe obiectele pe care le atinge. Pe de altă parte, temperaturile scăzute din mediul ambiant sau hainele ude ne pot slăbi și astfel pot scădea rezistența organismului și îl fac mai sensibil la infecții. În sine, însă, acești factori, cum ar fi ieșitul afară cu părul ud etc., nu sunt cauza îmbolnăvirii.

Mit: Răceala și gripa pot fi tratate cu antibiotice

Antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor, nu și a virusurilor. Răceala și gripa comună sunt cauzate de viruși, astfel că antibioticele nu vor ajuta la tratarea acestora. Antibioticele pot fi necesare doar dacă există complicații bacteriene ale bolii. Utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la rezistență bacteriană la medicamente și face dificilă tratarea altor boli.

Mit: Răceala și gripa pot fi tratate cu remedii casnice

Nu există niciun remediu de casă care să vindece complet o răceală sau o gripă. Unele remedii pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau la accelerarea recuperării, dar nu înlocuiesc medicamentele. Astfel de măsuri de susținere includ, de exemplu, consumul de lichide din abundență, odihna, utilizarea umidificatoarelor sau inhalarea de aburi și administrarea de preparate cu zinc. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice privind eficiența unor metode populare, cum ar fi consumul de lapte cu miere.

Mit: Răceala și gripa pot fi tratate cu alcool

Alcoolul nu ajută la tratarea răcelii sau a gripei, ba chiar poate agrava afecțiunea. Consumul de alcool deshidratează organismul, îngreunând eliminarea toxinelor și a virușilor din sânge. De asemenea, alcoolul slăbește sistemul imunitar, ceea ce reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. În plus, alcoolul poate interacționa și cu anumite medicamente, cum ar fi analgezicele sau antipireticele, și poate provoca efecte secundare nedorite.

Afirmația conform căreia alcoolul ca dezinfectant ajută la combaterea virușilor care provoacă răceala și gripa ar trebui să fie pusă în rândul basmelor. Alcoolul este doar un agent local, util pentru dezinfectarea mâinilor sau a suprafețelor. Consumul de alcool, pe de altă parte, nu ajută la combaterea virușilor care au intrat deja în organism.

Dacă simptomele de răceală sau gripă se agravează, aveți febră, dificultăți de respirație sau alte afecțiuni grave, este recomandat să consultați cât mai repede un medic.

Bibliografie:

  1. Common Cold, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), https://www.cdc.gov/antibiotic-use/colds.html
  1. Cold Versus Flu, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm
  2. Flu Symptoms & Complications, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
  3. Weiss C., Mayo Clinic Q and A: Myths about catching a cold, Mayo Clinic News Network, https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-myths-about-catching-a-cold/
  4. Flu Treatment With Antibiotics, WebMD, https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-treatment-antibiotics-or-not
  5. Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold
  6. Nall, R., Can Whiskey Help Fight Off a Cold?, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-and-flu/will-whiskey-help-with-a-cold
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini