Redactia.ro
Home » Stil de viață » 5 tipuri de snacksuri și dulciuri pe care să i le interzici imediat copilului tău

5 tipuri de snacksuri și dulciuri pe care să i le interzici imediat copilului tău

5 tipuri de snacksuri și dulciuri pe care să i le interzici imediat copilului tău

Dulciurile și snacksurile sunt unele dintre cele mai iubite gustări ale copiilor, însă acestea sunt și cele mai dăunătoare. Consumate în exces pot provoca probleme grave în dezvoltarea celor mici. Iată 5 tipuri de snacksuri și dulciuri pe care să i le interzici imediat copilului tău!

5 tipuri de snacksuri și dulciuri pe care să i le interzici imediat copilului tău

Coloranţii alimentari sunt adesea folosiţi pentru produsele alimentare pentru a le oferi o culoare mai vibrantă. Aceste substanţe chimice provin din petrol, acel lichid galben extras din pământ din care se produce uleiul de motor şi benzina. În acest moment, FDA ( Organizaţia ce controlează produsele alimentare şi cele farmeceutice de pe piaţa americană) nu este îngrijorată de efectele asupra sănătăţii a acestor produse în care se folosesc coloranţii chimici.

Deşi, în multe alte ţări de pe mapamond aceste substanţe sunt interzise pentru că pot cauza anumite probleme de sănătate. Sunt studii care au făcut legătura între vopselele chimice folosite în industria alimentară şi alergii, hiperactivitate, chiar şi cancer, mai ales la copii.

Prin urmare există serioase semne de alarmă cum că aceste vopsele pot avea efecte secundare precum: hiperactivitate, cancer, reacţii alergice, obezitate, astm, diabet, hipoglicemie, afectarea organelor sau afectare cromozomială. Mai mult, aceste substanţe conţin nişte impurităţi care sunt atât de toxice, încât U.E. şi guvernul britanic au interzis folosirea acestor coloranţi în Europa încă din 2009. Mai departe punem la un loc concluziile mai multor studii cu privire la potenţialul pericol pe care îl au vopselele chimice din industria alimentară.

Care sunt cei mai folosiți coloranți alimentari

Cei mai întâlniți coloranți alimentari sunt Galben 5, Galben 6 şi Roşu 40. De asemenea, la fel de folosite sunt şi Albastru 1, Albastru 2 şi Roşu 3. Potrivit unor studii, toate acestea pot conţine substanţe chimice ce pot cauza cancer: benzidină, 4-aminobifenil şi 4-aminoazobenzen.

Una dintre îngrijorările majore este aceea că pericolul acestor vopsele este mai mare la copii, pentru că aceştia consumă mai multe bomboane sau sucuri colorate. Şi, ţinând cont că dimensiunea corpului lor este mai mică, ei absorb proporţional mai multe substanţe nocive din aceste vopsele decât adulţii.

Atunci când chimicalele colorante sunt mixate apar noi pericole pentru sănătate. De exemplu, un studiu a descoperit că o combinţie între Roşu 40, Galben 4, Galben 5, Roşu 2 şi alte vopsele din industria alimentară pot afecta negative sistemul nervos central. Alte studii arată legătura dintre vopselele artificiale folosite în alimentaţie şi alergii, cancer sau ADHD sau faptul că acestea pot fi contaminate de chimicale ce provoacă cancer, potrivit thechamomile.com.

Roşu 40:  Aceasta este una dintre cele mai folosite vopsele artificiale în alimentaţie. Conform studiilor, Roşu 40 conţine p-Cresidine, substanţă ce se consideră a avea un potenţial cancerigen. S-a dovedit că poate cauza tumori ale sistemului imunitar la animale şi alergii sau ADHD la copii.

Roşu 3: Studiile spun că această vopsea poate afecta funcţionarea tiroidei şi poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân sau de tiroidă. Într-un alt studiu, s-a arătat că Roşu 3 are o activitate asemănătoare cu cea a estrogenului, ceea ce poate fi, deasemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân.

Galben 5:  Este un colorant ce poate fi contaminat cu substanţa cancerigenă benzidină şi care a fost legat  – în înumite experimente realizate pe animale – de distrugerea anumitor organe şi afectarea mucoasei gastrice.

Galben 6: Testele au arătat că acest colorant poate fi contaminat cu benzidină şi 4-aminobifenil şi s-a dovedit că ambele substanţe au crescut riscul apariţiei tumorilor testiculare. Un studiu publicat în Jurnalul de toxicology a descoperit că vopseaua alimentară Galben 6 ase comport ca şi cum ar fi estrogen în corp, ceea ce poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân şi al cirozei biliare.

Albastru 1: Acest colorant poate afecta modalitatea în care corpul reacţionează la inflamaţie şi dezvoltarea celulară. În concordanţă cu un studiu din 2016, Albastru 1 deţine un potenţial risc de a dezvolta cancer şi de a afecta sistemul nervos.

Albastru 2: Aditivul alimentar cu acest nume este adesea întâlnit în băuturile carbogazoase, bomboane sau alte produse alimentare. Sunt câteva studii care au indicat că poate creşte riscul apariţiei de tumori la sân şi glioame craniene, la şoreci.

Dulciurile pe care ar trebui să le eviţi

M&M’s: Aceste bombonele haioase din ciocolată care ţi se topesc în gură sunt colorate cu Roşu 40, Galben 6, Galben 5 şi Albastru 2, toate fiind cunoscute că pot cauza tumori cerebrale şi la vezică. Albastru 2 inhibă şi dezvoltarea celulelor nervoase. Şi pentru că toate sunt derivate de petrol, toate pot cauza hiperactivitate, reacţii alergice sau cancer.

Snacks-uri cu fructe: Multe snacks-uri bazate pe fructe sau batoane de cereale umplute cu gemuri din fructe sau fructe confiate, deşi sunt promovate ca fiind variante sănătoase, pot conţine coloranţi alimentary pentru a le face mai apetisante. Roşu 3 ( cunoscut şi ca E127)  este adesea folosit. Ori e îngrijorător acest fapt, din moment ce a fost interzis în industria cosmetică pentru că ar putea cauza tumori tiroidiene.

Cheetos: Faimoşii pufuleţi conţin Galben 6, un derivat al petrolului, dar şi substanţe artificale care potenţează gustul, precum metil benzoate şi etil metilfenidat. Aceste chimicale pot cauza problem intestinale, gastrită şi, mai mult, pot da dependenţă şi copiilor şi adulţilor.

Etichete: