Redactia.ro
Home » ADEVARUL » 80.000 de muncitori din România vor lucra în Germania la muncile câmpului. Cât se plătește pentru cules sparanghel

80.000 de muncitori din România vor lucra în Germania la muncile câmpului. Cât se plătește pentru cules sparanghel

Muncitorii Români au PRIMIT VESTEA! Germania a făcut anunțul: cum sunt plătiți

În ciuda pandemiei și a stării de urgență decretată în România, zeci de mii de muncitori pleacă în Germania. Oamenii s-au înghesuit deja la aeroport pentru a pleca spre țara unde li se promit bani frumoși din agricultură.

În urma acordului dintre România și Germania, 80.000 de români urmează să plece pentru a se angaja la munci agricole. Oamenii spun că preferă să muncească, decât să stea în izolare, fără bani. Intervievat de MEDIAFAX, George Acostoaie are 46 de ani şi este din localitatea Văculeşti, judeţul Botoşani a declarat: „Am fost şi anul trecut la muncă în agricultură în Germania şi am fost foarte mulţumit. Sper să fie la fel de bine şi anul acesta. Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întreţin familia. Şi la noi e nevoie de forţă de muncă în agricultură însă se plăteşte foarte prost. Aşa mai bine plec câteva luni şi ştiu că mă aleg cu ceva”.

Și Monica Cujba, tot din Botoșani, are 36 de ani spune că: „Decât să stăm închişi în casă, mai bine mergem să muncim la câmp. Nu mă sperie munca şi nu e nicio ruşine să lucrezi în agricultură, mai ales acum când la noi, în România, se închid zilnic sute sau chiar mii de firme iar oamenii rămân fără slujbe”, conform ziarulfaclia.ro.

La aeroportul din Cluj sunt programate curse de tip charter spre Germania până săptămâna viitoare

Până la finele lunii aprilie, Germania va recruta 80.000 de lucrători sezonieri din România. Înțelegerea dintre două țări prevede ca România să le permită acestor oameni să părăsească țara, în ciuda restricțiilor de zbor cauzate de pandemia COVID-19.

Astfel, în ordonanţele emise de autorităţile române pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus şi restrângerea libertăţii de mişcare a românilor a fost inclus un articol care permite transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte țări. „(1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.”, se precizează în Ordonanţa nr. 7, din 4 aprilie 2020.

Inițial, cei care fuseseră anunțați că vor pleca în primele curse spre Germania s-au îngrămădit la aeroportul din Cluj, unde au întâmpinat ceva promele. Joi au fost nevoiți să petreaca noaptea la aeroport, plecând abia a doua zi. Și sâmbătă, 1000 de persoane au plecat cu avionul din cluj spre Germania.

De astăzi, 13 aprilie, zborurile sunt eșalonate la 4 ore. David Ciceo, director Aeroportul Internaţional Cluj:

„S-au stabilit obligaţii pentru firmele care transporta. Conform ordinului emis de Ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu aproximativ trei sau patru ore înainte, nu mai devreme. De asemenea firmele de recrutare sunt obligaţi să ia legătura cu aeroportul Cluj. Au fost câteva situaţii dramatice, unii au fost aduşi dimineaţă şi aveau zbor abia a doua zi, au dormit în aeroport.”

Întrebați de MEDIAFAX de ce preferă să plece la muncă în străinătate, oamenii răspund simplu:

Maria Cibu, muncitoare: „Merg de trei ani. Păi… strictul necesar acasă, sunt bani pe care îi pun deoparte pe care nu îi pot pune în ţară. Am fost tot aşa plecată sezonier în Germania. Mulţumim că ne lasă, sperăm sa fie totul bine.”

Rares Bacrău, muncitor:

„Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat.”

Muncitorii care pleacă în această perioadă spre Germania vor culege sparanghel, care este în plin sezon de recoltare. Înainte de a începe munca, ei vor fi supuși unor controale medicale amănunțite.

Cum sunt plătiți românii care culeg sparanghel în Germania

Fermele de sparanghel din Germania angajează femei și bărbați pentru munci agricole. Angajatorii nemți asigură transport Romania-Germania, cazare și masa de pranz. Asta pe lângă salariu, care este de două feluri. Poți câștiga la oră sau poți lua bani pe kilogram. Astfel, cei care pleacă la cules de sparanghel în Germania vor fi plătiți cu 0,55 centi pe kilogram sau 9,35 euro pe oră.

Pentru cazare se opresc 6,50 de euro zilnic. Cei care iau cele 3 mese la fermă, vor mai plăti încă 10 euro pe zi. Așadar, rămâne doar transportul oferit gratuit, din România, cu o cursă charter.

O altă fermă promite românilor 1800 de euro pe lună, cu muncă de 40 de ore pe săptămână. Cazarea este gratuită. Singura condiție este să ai anunț în agricultură.

În general, astfel de contracte se fac pentru o perioadă de 3 luni, fiind vorba despre un job sezonier.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: