Redactia.ro
Home » Știri » Persoanele care au primit a doua doză de vaccin sunt scutite de carantină la sosirea în România

Persoanele care au primit a doua doză de vaccin sunt scutite de carantină la sosirea în România

Persoanele care sosesc în România din zone de risc nu mai trebuie să stea în carantină dacă au primit cea de-a doua doză de vaccin cu cel puțin 10 zile înainte de a intra în țară, se arată într-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

 

Carantinarea la sosirea în țară, eliminată pentru  persoanele care au primit a doua doză de vaccin

Prsoanele care vin din zone galbene scapă de carantina la sosirea în România, dacă au fost vaccinate cu a doua doză de vaccin și dacă au trecut 10 zile de la imunizare. Decizia a fost luată luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Pentru a evita carantina, este necesară o dovadă a efectuării vaccinului emisă de unitatea sanitară care l-a administrat.

„Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză”, se arată în document.

Mai mult, a fost instituită posibilitatea ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a  10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

 

Hotărârea CNSU

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa la prezenta.

Art.2 – (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

(2) Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Art.3 – (1) Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei prevăzute în HCNSU nr. 1/2021 cu modificările și completările ulterioare, precum și cele prevăzute la art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare, dar nu le sunt aplicabile excepțiile prevăzute la art. 3 alin. (2) și (3) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare.

(2) Suspendarea temporară a măsurii carantinei prevăzute la art. 5 din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare se aplică și persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cărora le sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 și cele ale art. 2 din prezenta hotărâre, nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2 la momentul intrării pe teritoriul României.

Art.4 – Pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

48 de state și regiuni sunt în zona galbenă din cauza numărului mare de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2. Pe listă se află și Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Africa de Sud, Marea Britanie, dar și numeroase țări din Europa printre care se numără Germania, Italia, Franța, Austria și Elveția. Persoaneșle care vin din aceste țări în România trebuie să stea în carantincă timp de 14 zile.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: