Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea academică! Profesorul Ștefan Cazimir s-a stins din viață

Doliu în lumea academică! Profesorul Ștefan Cazimir s-a stins din viață

GALERIE FOTO (2) Doliu în lumea academică!

Doliu în lumea academică! Cunoscutul filolog român Ștefan Cazimir, a murit, joi, la vârsta de 88 de ani. Federația Comunităților Evreiești din țară a făcut anunțul devastator. Detaliile morții filologului nu au fost dezvăluite.

Doliu în lumea academică! Profesorul Ștefan Cazimir s-a stins din viață

Doliu în lumea academică! Ștefan Cazimir, filolog român și om de cultură apreciat, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Anunțul trist a fost făcut de Federația Comunității Evreiești din România. ”Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general”, a anunţat, joi, pe pagina de Facebook, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Ștefan Cazimir era considerat unul dintre cei mai importanți filologi români contemporani, fiind cel mai de seamă cunoscător și critic al operei lui I.L Caragiale. Filologul a intrat în viața politică în 1990, ca președinte fondator al Partidului Liber-Schimbist, fiind deputat în trei legislaturi. ”Prin prezenţa sa în Parlament a încercat să aducă echilibru şi concordie în politica românească”, a mai transmis Federaţia.

Celebrul profesor a scris numeroase cărți valoroase, fiind considerat unul dintre cei mai importanți membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer. ”Personalitatea sa şi moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deţinerea funcţiei de Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere F.C.E.R. În rândul comunităţii evreieşti, Ştefan Cazimir activa neobosit în viaţa culturală, participând la numeroase evenimente literare şi artistice. Generos, împărtăşea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaştere, fiind o adevărată ”enciclopedie umană”. Totodată, sfaturile sale de viaţă erau nepreţuite. Cu informaţii despre înmormântare vom reveni în curând”, a mai transmis sursa citată.

Ștefan Cazimir și viața politică

Ștefan Cazimir s-a născut în Iași, în 10 noiembrie 1932, urmând cursurile Facultății de Filologie a Universității din Capitală, după care a devenit doctor în filologie. A predat la Universitatea din București, fiind membru al Catedrei de literatură română.

Ca politician, cum Partidul Liber Schimbist a fuzionat în 1992, cu Partidul Social Democrat, Ștefan Cazimir și-a continuat activitatea de deputat în partea partidului absorbant. În 1994 și 2000 a fost ales deputat pe listele PSD, fiind pus în funcția de membru al Comisie Juridice, de Disciplină și de Imunitatăți în legislatura 2000-2004, fiind deputat în Parlamentul României în trei leslături succesive. „Există oameni care concep viața ca un șir de nebunii, mai mult sau mai puțin inspirate, și se lasă în voia lor cu oarecare nechibzuință. În cazul meu, singura nebunie pe care am făcut-o conștient (de celelalte mă consider iresponsabil) a fost să intru în viața politică...”, spunea profesorul Ștefan Cazimir.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: