Redactia.ro
Home » Știri » Dan Negru ne oferă o lecție de istorie pe Facebook. Cine a fost Măriuca de la Mărășești

Dan Negru ne oferă o lecție de istorie pe Facebook. Cine a fost Măriuca de la Mărășești

GALERIE FOTO (2)

La 12 ani i-a preluat locul și atribuțiile unui soldat cheie în lupta de la Mărășești. Măriuca dirija dintr-un copac atacul Armatei Române. Cine a fost Măriuca și ce ne povestește Dan Negru pe Facebook despre ea.

În ziua de 5 august 1917, cu o zi înaintea marii victorii a Armatei Române, în urma bombardamentelor germane, observatorul din livada bunicului Măriucăi a fost ucis, iar fetiţa, cu un curaj supraomenesc, i-a luat locul în nuc şi a transmis telefonic mai departe ceea ce zărea pe câmpul de luptă.

Dan Negru povestește cum ar trebui să fim conștienți de istoria noastră

La doar 12 ani a avut cel mai important rol în lupta de la Mărășești

„Vreau să fac şi eu ceva pentru Țara mea”, le-a spus fetiţa comandanţilor Armatei Române, uluiţi de faptul că un copil face munca unui soldat. Iar informaţiile oferite de Măriuca s-au dovedit preţioase, din moment ce a fost blocată înaintarea trupelor germane.

În ziua de 6 august 1917, în bătălia de la Mărășești situația devenea din ce în ce mai limpede. De douăsprezece zile generalul Mackensen ataca fără să apară vreun rezultat pozitiv pentru nemți. Ziua de 6 august a marcat finalul luptelor, înfrângerea armatei germane și bucuria pe care soldații români și-o exprimau cu desăvârșire.

Însă viața tinerei din Pădureni, Maria Ion Zaharia, sau  Măriuca așa cum o alintau colegii ei de front, s-a încheiat abrupt. Nemții au lovit în locul de unde știau că vin informațiile prețioase care îi favoriza pe români. Nucul în care se afla fetița, de doar 12 ani, le-a fostă țintă armatei germane iar gloanțele i-au străpuns trupul firav al curajoasei copile.

Mausoleul de la Mărășești e despre eroina din nuc

Pentru fapta sa eroica, Măriuca își are locul ei de odihnă în Mausoleul de la Mărășești. I s-a zidit o criptă de onoare și un monument ca veșnică amintire pentru curajul și iubirea față de patrie de care a dat dovadă în una dintre cele mai grele lupte duse de armata română.

Mausoleul de la Mărășești nu este doar un monument dedicat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, monumentul are zidit în el zeci de povești impresionante, precum e cea a Măriucăi.

La 12 ani i-a preluat locul și atribuțiile unui soldat cheie în lupta de la Mărășești. Măriuca dirija dintr-un copac atacul Armatei Române
La 12 ani i-a preluat locul și atribuțiile unui soldat cheie în lupta de la Mărășești. Măriuca dirija dintr-un copac atacul Armatei Române

Astăzi, în fața școlii în care fata a învățat se află un monument ridicat în cinstea Măriucăi, creația sculptoriței Zoe Băicoianu. Elementul principal al compoziției îl reprezintă bustul din bronz al fetiței eroine. Întreaga lucrare are o înălțime de 2,6 m iar sub bust se află o inscripție care amintește faptele eroinei: „Aici a căzut alături de ostașii români, în luptele pentru apărarea patriei, la frageda vârstă de 12 ani, Maria Ion Zaharia”.

În București, în Sectorul 4, o stradă din Cartierul „Apărătorii Patriei”, poartă numele „Măriuca”, în amintirea celei care a fost „Eroina de la Mărășești.” Astăzi, din păcate, pilda jertfei copilei din Pădureni nu mai e cunoscută de prea mulți români, de parcă nici n-ar mai conta măreția faptelor sale.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: