Redactia.ro
Home » Știri » A fost cutremur de 5,8 grade pe scara Richter! S-a simțit aproape de România

A fost cutremur de 5,8 grade pe scara Richter! S-a simțit aproape de România

cutremur

În dimineața zilei de joi, 14 martie 2024, regiunea din apropierea graniței dintre Croația, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina a fost zguduită de un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter, conform anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Acest eveniment seismic, evaluat manual de către specialiștii institutului, a marcat începutul zilei într-un mod destul de alarmant pentru locuitorii din regiune și din zonele învecinate.

Având în vedere aceste evenimente, este crucial ca populația să fie informată despre măsurile de siguranță în caz de cutremur, inclusiv despre cum să se protejeze în timpul unui seism și cum să reacționeze imediat după. Organizațiile guvernamentale și ONG-urile din domeniul gestionării dezastrelor trebuie să continue campaniile de conștientizare și educație publică pentru a asigura o reacție promptă și eficientă în astfel de situații.

Cutremur de 5,8 pe scara Richter

Cutremurul s-a produs la ora locală 05:06 și a avut loc într-o zonă de mare interes seismic, în apropierea mai multor orașe importante: la 40 de kilometri nord-vest de Niksic, 71 de kilometri sud-est de Mostar, 84 de kilometri nord-vest de Podgorica și la 97 de kilometri sud de Sarajevo. Magnitudinea de 5,8 grade indică un seism de suprafață cu impact simțit, care cu siguranță a atras atenția comunităților locale și a autorităților implicate în gestionarea situațiilor de urgență.

„În ziua de 14 martie 2024, la ora 05:06:47 (ora locală a României), s-a produs în CROATIA-BOSNIA-MONTENEGRO BORDER REGION un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.8, la adâncimea de 10.0 km”, au anunțat specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Regiunea afectată de cutremur este cunoscută pentru activitatea seismică periodică, fiind o zonă cu potențial seismic ridicat. În acest context, este esențial ca locuitorii și autoritățile să fie bine pregătite pentru astfel de evenimente, prin implementarea unor măsuri de protecție civilă și prin educarea populației în ceea ce privește comportamentul adecvat în cazul unor astfel de incidente.

A fost cutremur în România

Interesant este faptul că acest cutremur major nu a fost singurul eveniment seismic înregistrat în perioada respectivă. O altă mișcare telurică, de data aceasta de magnitudine mult mai mică, a avut loc în zona seismica Vrancea, Buzău, în România, în noaptea precedentă, la ora 00:53:14, având o magnitudine de 2.7 pe scara Richter și o adâncime de 132.1 kilometri. Deși acesta a fost un seism slab, fără potențial de a provoca daune, el reamintește constanta activitate seismică din zona Vrancea, una dintre cele mai cunoscute zone seismice din Europa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: