Redactia.ro
Home » Știri » A fost cutremur în România! Ce orașe au fost afectate de seism

A fost cutremur în România! Ce orașe au fost afectate de seism

Cutremur Romania

România a fost martora unei serii de activități seismice continue, cu un nou seism înregistrat în dimineața zilei de vineri, 16 februarie, marcând cel de-al doilea eveniment seismic din ultimele ore. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta este un semnal clar al dinamicii tectonice constante din regiune.

Aceste serii de cutremure, deși de magnitudine relativ mică, reprezintă un memento pentru populația din România și zonele adiacente despre importanța pregătirii și a conștientizării riscurilor seismice. Este esențial ca atât autoritățile, cât și cetățenii să fie bine informați și pregătiți pentru a face față posibilelor consecințe ale activității seismice mai intense, care pot apărea fără un avertisment prealabil.

Un nou cutremur în România

Evenimentul seismic de vineri dimineața a avut loc la ora locală 06:20, evidențiindu-se prin magnitudinea sa de 3,1 pe scara Richter. Epicentrul a fost localizat în renumita zonă seismică Vrancea, la o adâncime de aproximativ 81,4 kilometri sub suprafața pământului. Această adâncime și magnitudinea indică faptul că seismul se încadrează în categoria celor de intensitate slabă, însă capabil să trezească interesul și vigilența atât a specialiștilor cât și a populației.

Zona afectată, în care seismul a fost resimțit, cuprinde orașe precum Focșani, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Buzău, Bacău și Bârlad. Această răspândire geografică arată că, deși de intensitate slabă, cutremurele din Vrancea pot avea un impact perceput pe o arie extinsă, date fiind caracteristicile geologice specifice ale acestei regiuni.

„În ziua de 16 Februarie 2024, la ora 06:20:36 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 81.4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50km V de Focsani, 60km E de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 77km N de Buzau, 87km S de Bacau, 97km SV de Barlad”, se precizează pe site-ul INCDFP.

România, lovită de cutremure în ultima perioadă

Interesant este că, cu doar patru ore înaintea acestui seism, un alt eveniment seismic a fost înregistrat tot în zona Vrancea, subliniind tendința de creștere a activității seismice în această regiune. Cutremurul precedent, petrecut în noaptea de joi spre vineri, a avut o magnitudine de 2,3 și s-a produs la o adâncime de 73,2 kilometri. Acesta a fost, de asemenea, resimțit în orașe similare, întărind ideea că zona Vrancea este un punct nevralgic pentru activitatea seismică din România.

„În ziua de 16 Februarie 2024 la ora 01:53:53 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 73.2km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km V de Focsani, 63km E de Sfantu-Gheorghe, 74km N de Buzau, 78km E de Brasov, 89km S de Bacau, 96km SV de Barlad”, au transmis specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

A fost cutremur și în Bulgaria

Mai mult decât atât, în aceeași noapte, la ora locală 00:49, un alt seism a fost înregistrat în apropierea graniței dintre Bulgaria și Grecia, demonstrând că activitatea seismică nu se limitează doar la interiorul granițelor României, ci este o caracteristică regională a Balcanilor. Deși acest ultim seism a fost de asemenea slab, prezintă un interes pentru cercetătorii din domeniul geofizic, deoarece oferă date valoroase pentru înțelegerea dinamicii tectonice a regiunii.

„În ziua de 16 Februarie 2024 la ora 00:49:22 (ora locală a României) s-a produs în GREECE-BULGARIA BORDER REGION un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 10.0km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 6km V de Asenovgrad, 17km S de Plovdiv, 44km SE de Pazardzhik, 61km NV de Kardzhali, 63km V de Haskovo, 85km SV de Kazanlak, 85km SV de Stara Zagora”, anunță INFP.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: