Redactia.ro
Home » Știri » A petrecut 27 de ani de închisoare pentru uciderea a doi copii. Acum, instanța l-a declarat nevinovat

A petrecut 27 de ani de închisoare pentru uciderea a doi copii. Acum, instanța l-a declarat nevinovat

A petrecut 27 de ani de închisoare pentru uciderea a doi copii. Acum, instanța l-a declarat nevinovat

Un bărbat chinez condamnat pentru uciderea a doi copii a reușit să-și dovedească nevinovăția după ce și-a petrecut toată tinerețea după gratii. Acesta avea doar 26 de ani când a fost acuzat de o faptă pe care nu a săvârșit-o.

Zhang Yuhuan a fost eliberat marți, după ce Curtea Supremă a Poporului din provincia estică Jiangxi l-a găsit „nevinovat”, din cauza lipsei de probe suficiente, a informat presa chineză Global Times.

O viață petrecută în închisoare pentru a fi declarat nevinovat

Sentința de eliberare a venit după o luptă legală de lungă durată pentru a putea răsturna condamnarea și care evidențiază problemele aflate în desfășurare în sistemul legal al Chinei.

În 1993, doi băieți au fost găsiți morți în orașul Nanchang, provincia Jiangxi, potrivit raportului poliției. Autoritățile l-au bănuit pe vecinul băieților Zhang că i-a ucis. În 1995, Zhang a fost condamnat la moarte cu o răspundere de doi ani, ceea ce înseamna că pedeapsa lui de moarte ar fi comutat cu o condamnare pe viață dacă nu comite alte infracțiuni într-o perioadă de ani.

Zhang a făcut apel la o instanță superioară, susținând că el nu era criminalul și că poliția l-a torturat în timpul interogatoriilor. Curtea superioară a dispus rejudecarea, dar aceasta nu a avut loc până în noiembrie 2001.

Instanța intermediară a admis hotărârea inițială, iar recursul ulterior a fost respins. Zhang și familia sa au continuat să insiste că este nevinovat – iar în final, în martie anul trecut, Curtea Supremă a Poporului Jiangxi a redeschis cazul, potrivit raportului. Marți, a fost găsit nevinovat.

„După ce am analizat materialele, am descoperit că nu există dovezi directe care să poată dovedi condamnarea lui Zhang. Așadar, am acceptat sugestia procurorilor și l-am declarat nevinovat”, a spus  judecătorului Tian Ganlin care s-a ocupat de caz.

Banii nu îi pot cumpăra tinerețea pierdută a chinezului

Zhang poate acum să solicite despăgubiri statului pentru că l-au privat de libertate, atât de mulți ani, fără ca măcar să existe dovezi clare și doveditoare că bărbatul i-a ucis pe cei doi copii.

Potrivit raportului China Daily, Zhang a spus că nesăbuința făcută de instanța ce l-a declarat vinovat în urmă cu 27 de ani l-au costat cei mai buni ani din viață. Cei doi fii ai săi sunt acum căsătoriți și au propriii lor copii.

„Este greu ca despăgubirile în urma condamnării greșite să compenseze în vreun fel pentru mine și familia mea toții anii pierduți, dar încă sper să fiu despăgubit rapid pentru a-mi repara casa mea și pentru a avea grijă de mama”, a spus Zhang.

Avocații drepturilor omului au criticat sistemul juridic al Chinei, susținând că permite procese nedrepte, tortură și alte rele tratamente în detenție. China a încercat să reformeze sistemul său juridic adoptând oficial principiul legal al „nevinovatului până când se dovedește vinovat” în 1996, conform declarațiilor Global Times.

Rămâne însă neobișnuit ca cei condamnați la zeci de ani de închisoare să obțină sentința nevinovăției după o viață întreagă petrecută în spatele gratiilor. Zhang nu este primul om care a petrecut ani de închisoare fără să existe în dosar probe doveditoare. În anul 2016 un alt chinez, nu la fel de norocos, s-a dovedit a fi nevinovat la 20 de ani de la executarea sa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: