Redactia.ro
Home » Știri » Acatistul sfântului Mina. Ce spune, de fapt, acesta și care este rezumatul

Acatistul sfântului Mina. Ce spune, de fapt, acesta și care este rezumatul

Acatistul sfântului Mina. Ce spune, de fapt, acesta și care este rezumatul

Acatistul sfântului Mina. Sfantul Mare Mucenic Mina este praznuit de catre crestinii-ortodocsi pe 11 noiembrie si de catre crestinii romano-catolicii pe 24 noiembrie.

Acatistul sfântului Mina. Ce spune, de fapt, acesta și care este rezumatul

Biserica crestin-ortodoxa mentioneaza ca Sfantul Mina ii ocroteste pe cei pagubiti, fiind grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati.

Sfantul Mina este de origine egipteana. Acesta S-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Sfantul Mina a ramas orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Desi a avut o copilarie grea, Sfantul Mina a reusit sa ajunga in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, acesta dezerteaza din armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Dupa putin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.
Insa in cele din urma este incoltit de armata romana si obligat sa se lepede de credinta crestina. Rafuzul sau categoric de a se dezice de crestinism ii aduce un sfarsit crunt, i s-au taiat mainile si picioarele, apoi capul.

Datorită unei minuni săvârşite in timpul vietii sale de ascet, se crede că Sfantul Mina este apărătorul păgubiţilor, celor care sunt prădaţi de hoţi. Astfel, se spune ca cei care se roaga cu credinta pentru a-si recupera o mare pagubă, imediat hoţul va fi prins şi i se va restitui bunul furat. Sfantul Mare Mucenic Mina, grabnic ajutator al celor care au pierdut ceva sau au fost inselati.

Rezumatul acatistului Sfantului Mare Mucenic Mina

Acatistul reprezinta o rugaciune, care evoca vietile Sfintilor si totodata aduce slava acestora. O rugaciune prin care credinciosii cer mai ales mijlocirea sfinţilor pe lângă Dumnezeu, spre a primi ajutor sau a-i izbăvi la vreme de nevoie şi de necaz.

Acatistul este o rugaciune care nu face parte din randuiala celor sapte Laude si nici din celelalte slujbe ale sarbatorilor mari de peste an, ci se citeste oricand, in afara slujbelor obisnuite ale Bisericii, la cererea credincioşilor şi pentru feluritele lor nevoi. Denumirea de acatist provine din limba greaca si semnifica faptul ca în timpul citirii lui nu se sta jos in strane, ci în picioare sau în genunchi în faţa icoanei Sfantului spre care se indreapta rugile noastre.

Acatistul Sfantului Mina se rosteste în ziua praznuirii acestuia, pe 11 noiembrie, sau ori de câte ori credinciosii simt nevoia sa ii ceara ajutorul. Acatistul Sfantului Mina se citeste atat sub forma unei slujbe in biserici ci si acasa de catre orice credincios care vrea sa inchine o rugaciune catre Sfantul grabnic ajutator la vreme de necaz.

Acatistul Sfantului Mina este o slava adusa sfantului si ilustreaza etapele vietii acestuia, apoi minunile savarsite, dar si semnificatia imensa pe care Sfantul o are in religia crestin-ortodoxa. Acatistul Sfantului Mina evoca momentele dificile prin care acesta a trecut inca din copilaria sa, cad a ramas orfan si apoi multele obstacole si chinurile crunte prin care a fost nevoit sa treaca de dragul credintei sale crestine. Sfantul Mina a trecut prin multe chinuri grele pentru a-si pastra credinta crestina si a luptat cu toate fortele sale pentru a se impotrivi paganismului. Rostit de catre credinciosii crestin-ortodocsi in ziua praznicului, pe 11 noiembrie, dar si ori de cate ori se afla la vreme de necaz sau greutati in viata:

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: