Redactia.ro
Home » Știri » Actele de care ai nevoie pentru a trece granița României cu un minor. Poliția de Frontieră a făcut primele declarații

Actele de care ai nevoie pentru a trece granița României cu un minor. Poliția de Frontieră a făcut primele declarații

GALERIE FOTO (2)

A venit perioada concediilor, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane se pregătesc să plece alături de cei mici în vacanță. Pentru asta, însă, este nevoie de o listă de acte bine pusă la punct. Iată în continuare despre ce este vorba mai exact.

Condițiile privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate sunt reamintite de către Poliția de Frontieră Română. În ultima lună, aproximativ 430 de cetățeni români minori au fost opriți în călătorie de către polițiștii de frontieră, deoarece părinții sau însoțitorii nu aveau documentele necesare pentru a călători în străinătate împreună cu minorul în condiții legale.

Ce acte ai nevoie pentru a părăsit România alături de un minor

Potrivit Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii români pot părăsi țara doar dacă dețin un document de călătorie valabil, precum un pașaport sau o carte de identitate (pentru minorii peste 14 ani), și sunt însoțiți de o persoană majoră cu acordul părinților. Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare, polițiștii de frontieră permit ieșirea din țară a minorilor români în următoarele situații:

  • Călătorie însoțită de ambii părinți: Minorii pot călători în străinătate însoțiți de ambii părinți.
  • Călătorie însoțită de unul dintre părinți: Minorii pot călători împreună cu unul dintre părinți, cu condiția ca părintele însoțitor să prezinte o declarație din partea celuilalt părinte sau să facă dovada decesului acestuia.
  • Călătorie însoțită de o altă persoană majoră: Minorii pot fi însoțiți în străinătate de o altă persoană majoră, dar aceasta trebuie să prezinte o declarație din partea ambilor părinți, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal al minorului. Însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte și un certificat de cazier judiciar la controlul de frontieră. De asemenea, o persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate pentru transport internațional de persoane poate fi însoțitor, în conformitate cu legea.

Ce este acordul părinților sau al reprezentanților legali

Acordul părinților sau al reprezentantului legal pentru călătoria în străinătate a unui minor este înregistrat printr-o declarație notarială, care respectă forma și conținutul stabilit de lege. Modelele de declarații pot fi găsite pe site-ul instituției. Valabilitatea declarației este de maximum 3 ani și nu mai este obligatoriu să se menționeze scopul călătoriei și ruta, precum și statul sau statele de destinație.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, care călătoresc însoțiți în țara de domiciliu sau reședință, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților sau tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate a minorului poate fi făcută cu documente precum pașaportul sau cartea de identitate ale minorului, care menționează domiciliul, permisul de rezidență sau alte documente care atestă rezidența.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: