Redactia.ro
Home » Știri » Adevărul despre variola maimuței. Dr. Cristian Apetrei: “Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie”

Adevărul despre variola maimuței. Dr. Cristian Apetrei: “Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie”

Adevărul despre variola maimuței.

Adevărul despre variola maimuței. Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății. Conform OMS, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost confirmate. Medicul Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbioogie și Genetică Moleculară vorbește despre variola maimuței. De asemenea, Ministerul Sănătății a infirmat prezenta variolei maimutei in România.

Adevărul despre variola maimuței. Dr. Cristian Apetrei: “Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie”

OMS a anunțat că sunt aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței confirmare în 11 țări. În acest context, reprezentanții s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă. Infecțiile au fost confirmate în Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA, Canada și Marea Britanie.

Variola maimuței este cea mai freceventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Speciliaștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african. Doctorul Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară a vorbit despre variola maimuței. Acesta a spus că această boală nu este una îngrijorătoare,fiind depistate mii de cazuri în Africa, în cursul ultimilot 50 de ani.

„Problemele sunt însă următoarele:

1. Da, boala n-are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secreții. Asta înseamnă și saliva sau secrețiile respiratorii din tuse sau strănut! Și cum noi știm că sunt ceva probleme cu comportamentul pe stradă, asta înseamnă că trebuie oarecare prudență.

2. Da, mortalitatea nu este cea din variolă (de până la 30%), dar nici nu-i floare la ureche. Se estimează că în cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin monkeypox au fost undeva între 3-6%. Din nou, totul se reduce la R0. Care în cazul monkeypox a fost calculată a fi în jur de 0.32-0.35. Suficient de jos pentru ca să nu se producă răspândire explozivă. Reamintesc: un R0=0.32 înseamnă că, într-o populație complet susceptibilă, un individ cu monkeypox poate infecta cu success 0.32 alți indivizi. Asta prin definiție nu ridică probleme.

3. Evident, sunt întotdeauna posibile clusteruri. Dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare.

4. După cum am tot spus timp de 2 ani, mortalitatea nu este măsura de referință în cazul niciunei boli. Nu uitați că, și așa cu semne clinic mai minore, simptomatologia monkeypox este tot cea de variolă.”

Ministerul Sănătății infirmă prezența variolei maimuței în România

Ministerul Sănătății a infirmat speculațiile apărute în mediul online privind apariția unui caz de variolă a maimuței, apărut la Spitalul Municipal din Rădăuți. Variola maimuței, față de variola umană, nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat pentru transmitere.
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu, Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. ”, se arată în comunicatul MS.

Boala se ia de la rozătoare

Specialistul a mai spus această boală se ia de la orice animal, în special șobolanul. De asemenea, acesta a postat lista infectiilor cu cel mai mare potential pandemic.

„1. Deși ne referim la ea ca la monkeypox, boala nu are neaparat rezervorul la maimuțe. Că atunci ar fi trebuit să ne temem doar pe plajă la pozele clasice. Se pare însă că rezervorul natural al virusului sunt rozătoarele. Ceea ce înseamnă că populația unde șobolanii aproape au ajuns animale de companie (mă refer acum doar la număr, nu la dimensiunile lor care sunt acelea ale unui cățel mai mititel) e la risc major.

2. Faptul că unii cetățeni ai planetei se așteptau ca monkeypox să înceapă să zburde nu-i face pe aceștia nici conspiratori și nici vrăjitori. După cum am mai spus, e suficient să pui mâna pe orice carte de boli emergente și ai să găsești acolo informația. Pentru doritori, postez lista infecțiilor cu cel mai mare potențial pandemic, așa cum a fost ea stabilită la conferința din 2015:

a. Febra hemoragică de Crimea-Congo;

b. Bolile filovirale (i.e., Ebola & Marburg);

c. Coronavirusurile emergente înalt patogene relevante pentru om (MERS Co-V & SARS);

d. Febra de Lassa;

e. Nipah și Hendra;

f. Virusul febrei Vaii Rift;

g. Monkeypox;

h. O nouă boală (asta se întâmpla cu un an înainte de ZIKA).”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: