Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ai LDL-ul, colesterolul „rău”, crescut în sânge? Iată ce organ e de vină, de fapt, și cum poți să-l reglezi

Ai LDL-ul, colesterolul „rău”, crescut în sânge? Iată ce organ e de vină, de fapt, și cum poți să-l reglezi

Dieta bogată în grăsimi saturate, precum carnea roșie și untul, poate duce la niveluri mari ale colesterolului. Uneori, glanda tiroidă poate afecta nivelul colesterolului. Prea puțini sau prea mulți hormoni tiroidieni pot cauza creșterea sau scăderea colesterolului. Glanda tiroidă are un rol important în producția și eliminarea colesterolului. În cazul hipotiroidismului (niveluri scăzute de hormoni tiroidieni), colesterolul LDL nu este descompus și eliminat eficient, ceea ce poate duce la acumularea sa în sânge.

Colesterolul LDL poate crește nu doar în cazul nivelurilor mari ale hormonilor tiroidieni, ci și în cazul unor niveluri ușor scăzute, cunoscut sub numele de hipotiroidism subclinic. Un studiu din „The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” a constatat că nivelurile ridicate ale hormonului TSH pot, de asemenea, să crească colesterolul, chiar dacă nivelurile hormonilor tiroidieni nu sunt semnificativ crescute. În contrast, hipertiroidismul are efectul opus asupra colesterolului, conducând la o scădere anormală a nivelului acestuia.

Ce semne pot indica o glandă tiroidă subactivă?

  • Creșterea în greutate
  • Ritm cardiac mai lent
  • Sensibilitate crescută la frig
  • Dureri musculare și slăbiciune
  • Piele uscată
  • Constipație
  • Dificultăți de concentrare și memorie.
  • În schimb, o glandă tiroidă hiperactivă prezintă simptome opuse:

Dacă prezinți simptome sugestive pentru probleme tiroidiene sau ai niveluri anormale de colesterol, consultă un medic. Acesta va efectua teste de sânge pentru a măsura TSH (hormonul stimulant al tiroidei) și tiroxina, un hormon tiroidian. Aceste teste vor ajuta la determinarea dacă glanda ta tiroidă este subactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism).

Dacă ai hipotiroidism și iei medicamente cu hormoni tiroidieni pentru tratament, acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este la limita inferioară, tratamentul de substituție hormonală pentru tiroidă poate să nu fie necesar. În schimb, medicul tău poate prescrie statine sau alte medicamente pentru reducerea colesterolului.

În cazul unei glande tiroide hiperactive, medicul poate sugera tratamentul cu iod radioactiv pentru a reduce dimensiunea glandei sau administrarea de medicamente pentru a scădea producția hormonilor tiroidieni.

Este important de menționat că un număr mic de persoane care nu pot tolera medicamentele antitiroidiene ar putea avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte semnificativă a glandei tiroide.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini