Redactia.ro
Home » Știri » Ajutor de deces 2019 – din 15 martie mai mulți bani

Ajutor de deces 2019 – din 15 martie mai mulți bani

Ajutor de deces 2019 - din 15 martie mai mulți bani

Ajutor de deces 2019: ce modificări se fac în data de 15 martie 2019.

Începând cu ziua de 15 martie 2019, ajutorul de deces va crește cu 1000 de lei! Până acum, suma oferită răposatului pentru a organiza înmormântarea era de 4100 de lei. Din luna martie, familia asiguratului va primi 5163 de lei.

Ajutorul de înmormântare crește de la data de 15 martie 2019

Acest ajutor are drept scop acoperirea cheltuielilor de înmormântare. Astfel, banii îi primește cel care a suportatat aceste sume. Poate fi vorba despre soț/soție, copil, părinte tutore, curator.

Valoarea ajutorului de deces acordat în acest an urmează să se majoreze semnificativ, după cum se prevede într-un act normativ care se va aplica de vineri. Majorarea cuantumului ajutorului de deces se regăsește în Legea nr. 47/2019 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 12 martie 2019 și care se va aplica din data de 15 martie 2019, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit Legii, sumele care se vor acorda, începând de vineri, ca ajutor de deces vor fi:

în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 lei;

în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.

Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile de înmormântare

Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajutorul de deces se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de moartea unui membru de familie al acestora.

Membrul de familie nu trebuie să fie asigurat sau pensionar la data decesului. Mai mult, Legea nr. 263/2010 prevede expres cine este considerat membru de familie, în scopul acordării ajutorului de deces:

soțul, copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;

părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

În ceea ce privește cuantumul ajutorului de deces, până pe 14 martie 2019, acesta va rămâne la fel ca anul trecut. Astfel, conform Legii nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, până joi se acordă:

în cazul decesului asiguratului sau pensionarului – 4.162 lei;

în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului – 2.081 lei.

Atenție! Referitor la ajutorul de deces și cuantumul acestuia, acestea nu sunt influențate de stagiul de cotizare, realizarea stagiului de cotizare nefiind o precondiție.

Acte necesare ajutor de deces 2019, conform site-ului Casei Naționale de Pensii Publice:

cerere pentru acordarea ajutorului de deces;

certificat de deces (original şi copie);

act de identitate al solicitantului (original şi copie);

acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul

care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original).

Atenție! Ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare.

Ajutorul de deces în vederea organizării înmormântării se mărește din data de 15 martie 2019, ajungând la suma de 5.163 lei, oferită celor care au suportat cheltuielile organizatorice de înmormântare.

Citește și: Dosar de pensie 2019. Când se depune și ce trebuie să conțină

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: