Redactia.ro
Home » Stiri » Alegeri parlamentare 2024: A început votul în străinătate

Alegeri parlamentare 2024: A început votul în străinătate

Votul pentru alegerile parlamentare 2024 a început în forță în afacerea românilor din diaspora, iar secțiile de votare din Australia au fost primele care și-au deschis ușile în această seară. Cu doar câteva zile înainte de ziua alegerilor din țară, 1 decembrie 2024, românii de pretutindeni au început să își exprime opțiunile pentru viitorii senatori și deputați.

Votul în diaspora: Cum se desfășoară procesul electoral

Votul pentru alegerile parlamentare se va desfășura pe parcursul a două zile pentru românii din afacerea țării: sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7:00 și 21:00 ora locală. Votarea va avea loc în 950 de secții organizate în diverse colțuri ale lumii. Datorită diferenței de fus orar, procesul electoral va dura în total 59 de ore, iar secțiile din Statele Unite ale Americii și Canada vor fi ultimele care se vor deschide și vor închide luni, 2 decembrie, la ora 7:00, ora României.

În ciuda programului stabilit, alegătorii care ajung la secțiile de votare la ora 21:00 sau sunt deja în așteptare la rând vor putea vota până cel târziu la ora 23:59, asigurându-se astfel că dreptul lor de vot este respectat.

Candidații și partidele din cursă

Pentru alegerile parlamentare 2024, competiția este intensă, cu 31 de partide și alianțe politice, precum și 19 organizații ale minorităților naționale, înscrise în competiție. Partidele mari din România, cum ar fi PSD, PNL, USR, AUR și UDMR, au pregătit liste complete pentru majoritatea circumscripțiilor din țară și diaspora.

Partidele vor concura pentru 137 de locuri în Senat și 332 de locuri în Camera Deputaților, iar candidaturile vor fi selectate pe baza unui sistem proporțional, în care locurile se vor împărți între partidele politice în funcție de numărul de voturi obținute în fiecare circumscripție. De asemenea, pentru a obține mandate în Parlament, partidele trebuie să depășească pragul electoral de 5% la nivel național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.

Cine poate vota și ce documente sunt necesare:

Cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor pot vota pentru Senat și Camera Deputaților, iar în străinătate, aceștia pot exercita acest drept în secțiile de votare, pe baza unor documente de identitate valabile.

Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota cu pașapoartele simple sau cu documente emise de statul respectiv pentru a dovedi reședința.

O nouă etapă în democrația românească

Această perioadă de votare este o oportunitate importantă pentru românii din afacerea țării de a contribui la alegerea celor care vor reprezenta interesele lor în Parlamentul României. Alegerea de la începutul lunii decembrie este crucială pentru viitorul legislativ și reflectă angajamentul cetățenilor față de procesul democratic, care continuă să se extindă și în afacerea României.

Pe măsură ce alegerile continuă să se desfășoare, se așteaptă o prezență semnificativă la vot, iar procesul electoral din diaspora va oferi o imagine clară asupra intențiilor de vot ale românilor din diverse colțuri ale lumii.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: