Redactia.ro
Home » Știri » Alertă alimentară în Kaufland! Produsul iubit de mulți români, retras de la rafturi de urgență

Alertă alimentară în Kaufland! Produsul iubit de mulți români, retras de la rafturi de urgență

kaufland

Kaufland România, parte a grupului german Schwarz, unul dintre cei mai mari retaileri europeni, a anunțat recent retragerea de pe rafturi a unui produs alimentar. Cu o rețea de peste 140 de magazine distribuite în toate regiunile țării și planuri continue de expansiune, retailerul este cunoscut pentru standardele sale ridicate în ceea ce privește siguranța alimentară.

Însă, în ciuda acestor măsuri, s-a constatat că unul dintre produsele sale, „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, poate fi contaminat cu Listeria Monocytogenes, o bacterie periculoasă pentru sănătatea consumatorilor. Consumatorii trebuie să rămână vigilenți și să respecte recomandările de igienă alimentară pentru a preveni infecțiile alimentare, asigurându-se astfel că mesele lor sunt nu doar delicioase, ci și sigure.

Produsele afectate

Produsele retrase sunt identificate ca având loturile L 700 150424 (valabilitate 03.06.2024), L 700 290424 (valabilitate 18.06.2024), L 700 140524 (valabilitate 03.07.2024) și L 700 210524 (valabilitate 10.07.2024). Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un avertisment prin care recomandă clienților care au achiziționat produsele respective să le returneze la magazinele de unde le-au cumpărat pentru a primi rambursarea contravalorii acestora.

Listeria Monocytogenes este o bacterie gram pozitivă, facultativ anaerobă, ce provoacă listerioza, o infecție alimentară gravă. Această bacterie se găsește în medii diverse, inclusiv în sol, vegetație și fecalele animalelor. Ea poate trăi și în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud și peștele, inclusiv produsele afumate, cum este fileul de somn implicat în acest caz.

Modurile de transmitere ale bacteriei

Bacteria Listeria Monocytogenes se transmite în principal prin consumul de alimente contaminate. Produsele lactate nepasteurizate, carnea procesată, peștele afumat și legumele crude care au intrat în contact cu solul sau apa contaminată sunt cele mai frecvente surse de infecție. De asemenea, alimentele gata pentru consum, precum salatele preambalate și sandvișurile, pot fi surse de infecție dacă nu sunt depozitate corespunzător.

Listerioza poate prezenta o gamă largă de simptome, de la forme ușoare, asemănătoare gripei, la infecții severe. Simptomele obișnuite includ febră, dureri musculare, greață și diaree. În cazurile severe, bacteria poate cauza meningită, encefalită și sepsis, condiții care pot fi fatale. Grupurile cu risc crescut de a dezvolta forme severe de listerioză includ femeile însărcinate, nou-născuții, persoanele vârstnice și indivizii cu sistem imunitar compromis. În cazul femeilor însărcinate, infecția poate duce la avort spontan, naștere prematură sau infecții neonatale grave.

Prevenție și siguranță alimentară

Prevenția listeriozei implică adoptarea unor măsuri stricte de igienă alimentară:

  • Spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după atingerea alimentelor crude;
  • Gătirea corectă a alimentelor: carnea trebuie gătită la temperaturi adecvate pentru a distruge bacteriile;
  • Depozitarea corectă a alimentelor: produsele perisabile trebuie păstrate la temperaturi scăzute;
  • Evitarea lactatelor nepasteurizate: consumul de lapte și produse lactate pasteurizate este esențial pentru reducerea riscului de infecție;
  • Curățarea suprafețelor și a echipamentelor de bucătărie, pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Responsabilitatea Kaufland

Retragerea produsului „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g” este un pas important pe care Kaufland îl face pentru a proteja sănătatea consumatorilor. Este esențial ca retailerii să acționeze rapid și decisiv în astfel de situații pentru a preveni orice risc de sănătate publică. Kaufland demonstrează astfel că își asumă responsabilitatea pentru produsele pe care le comercializează și că prioritizarea siguranței alimentare este un principiu esențial în operațiunile sale.

Clienții care au achiziționat produsul afectat sunt îndemnați să îl returneze cât mai curând posibil. Este important ca publicul să fie conștient de riscurile asociate consumului de alimente contaminate și să ia măsuri de precauție pentru a evita posibilele îmbolnăviri. Comunicarea transparentă din partea retailerilor și a autorităților este esențială pentru gestionarea eficientă a astfel de situații.

Incidentul cu produsul contaminat de la Kaufland subliniază importanța unei monitorizări stricte a siguranței alimentare și a unui răspuns rapid în cazul apariției problemelor. Acțiunile prompte ale Kaufland și recomandările ANSVSA sunt esențiale pentru protejarea sănătății publice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: