Redactia.ro
Home » Știri » Alertă ANM: Averse torențiale și frecvente descărcări electrice. Patru judeţe afectate de inundații

Alertă ANM: Averse torențiale și frecvente descărcări electrice. Patru judeţe afectate de inundații

ALERTA ANM

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri o avertizare începând cu data de 28 iulie, de tip Cod galben de viituri, valabilă în cinci bazine hidrografice.

Cod galben de inundaţii în patru judeţe începând de joi dimineaţă

În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp, potrivit meteoromania.ro.

  • Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00
  • Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Cod portocaliu cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

În timp ce România se confruntă cu seceta, potrivit hidrologilor, pe parcursul zilei de 28 iulie, între orele 03:00 – 00:00, vor fi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie pe mai multe sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

  • Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00
  • Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată

De asemenea, de menționat este faptul că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, potrivit meteoromania.ro.

Cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului, conform meteoromania.ro.

  • Interval de valabilitate: 28 și 29 iulie
  • Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: