Redactia.ro
Home » Știri » Alertă ANM de furtuni și ploi torențiale! Cod portocaliu și cod galben de fenomene meteo extreme. Zonele vizate

Alertă ANM de furtuni și ploi torențiale! Cod portocaliu și cod galben de fenomene meteo extreme. Zonele vizate

GALERIE FOTO (2) Avertizare meteo ANM: Zece județe din România sub cod galben de vreme rea și vânt puternic

Alertă ANM de furtuni și ploi torențiale! Cod portocaliu și cod galben de fenomene meteo extreme. Iată zonele vizate!

Alertă ANM de furtuni și ploi torențiale

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis avertizări de cod portocaliu și cod galben de vreme rea, care afectează aproape întreaga țară!

Cod galben de fenomene meteo extreme

Prima avertizare de cod galben este în vigoare începând de astăzi, de la ora 10:00, și va rămâne în efect până la ora 02:00 a zilei următoare.

În timpul acestui interval, cea mai mare parte a teritoriului național va fi afectată de instabilitate atmosferică. Aceasta se va traduce prin perioade de averse, descărcări electrice, intensificări rapide ale vântului (rafale între 55…65 km/h) și chiar vijelii și căderi de grindină izolate. Cantitățile de precipitații vor atinge 25…30 l/mp în intervale scurte de timp sau în urma acumulărilor, cu excepții unde pot depăși 40 l/mp.

Cod portocaliu de fenomene meteo extreme

Pentru intervalul orar 30 august, de la ora 12:00 la ora 23:00, a fost emisă o avertizare cod portocaliu.

În regiunile nordice și estice ale Munteniei, în estul Transilvaniei și în Moldova, se așteaptă manifestări meteo severe. Vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului (rafale în general între 70…80 km/h), vijelii puternice pe suprafețe restrânse, averse torențiale, descărcări electrice și căderi de grindină. Cantitățile de precipitații pot ajunge la 35…40 l/mp în intervale de 1-3 ore sau ca rezultat al acumulărilor, cu excepții unde vor depăși 50…60 l/mp.

Sursa foto: ANM

O avertizare de cod galben, emisă în ziua precedentă, rămâne valabilă până la ora 12:00 astăzi.

În această perioadă, în Maramureș, marea parte a Transilvaniei și local în Crișana, Muntenia și vestul Olteniei, vremea se va caracteriza prin instabilitate atmosferică. Vor avea loc averse, descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului (rafale între 55…65 km/h), iar pe arii restrânse se vor manifesta vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de precipitații pot ajunge la 25…30 l/mp în intervale scurte sau să depășească 40 l/mp în anumite locații.

De asemenea, persistă și avertizarea de cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică accentuată până la ora 12:00.

În marea parte a Olteniei, local în vestul Munteniei și în Carpații Meridionali, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului și intensificări ale vântului (rafale în general între 70…80 km/h), împreună cu vijelii puternice și căderi de grindină pe suprafețe restrânse. Cantitățile de precipitații vor atinge 35…40 l/mp în intervale de 1-3 ore sau peste 50…60 l/mp în anumite locuri.

Sursa foto: ANM

Miercuri, accentuarea instabilității atmosferice va fi mai pronunțată în jumătatea estică a teritoriului. Fenomenele meteo extreme persistă, impunând o atenție sporită și măsuri de precauție din partea populației și a autorităților competente.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: