Redactia.ro
Home » Știri » Alertă de gripă aviară la granița României! Primele măsuri privind importurile de pui

Alertă de gripă aviară la granița României! Primele măsuri privind importurile de pui

Este alertă de gripă aviară la graniţa României. Autoritățile iau deja primele măsuri privind importurile de carne de pui.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor intensifică măsurile de supraveghere la nivel naţional, ca să evite apariţia de noi focare de gripă aviară.
Măsura vine după ce în 14 state ale Uniunii Europene au fost semnalate astfel de focare.

Alertă de gripă aviară la granița României

Și pentru prevenirea introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, autorităţile interzic orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere.

„Focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) şi Ungaria (28 de focare).

Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croaţia (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franţa (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) şi Slovacia (2 focare)”, anunţă ANSVSA.

În România, în luna decembrie, a fost confirmat un nou caz de influenţă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, identificat la o lebădă de vară, găsită moartă în zona lacului Fortuna, judeţul Tulcea,
Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezenţa gripei aviare la păsările sălbatice”, precizează autoritățile.

Totodată, se înăspresc controalele transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă.

Gripa aviară, cum se transmite la om

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. Este bine de știut că gripa aviară se transmite și de la pasăre la om, în cazul în care persoana intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave.

Însă virusul nu se transmite prin intermediul consumului de produse, gătite sau fierte corespunzător, din carne de pasăre.

Etichete: