Redactia.ro
Home » Știri » ALERTĂ în România! Mesajul premierului Nicolae Ciucă pentru toți românii

ALERTĂ în România! Mesajul premierului Nicolae Ciucă pentru toți românii

ALERTĂ în România!

ALERTĂ în România! Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că lumea trebuie să facă consum de apă, având în vedere că ne confruntăm cu un început de secetă major. 

ALERTĂ în România! Mesajul premierului Nicolae Ciucă pentru toți românii

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că lumea trebuie să facă consum de apă, având în vedere că ne confruntăm cu un început de secetă major. „Este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii, să fie o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla, iar partea de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. De la nivel guvernamental şi al autorităţilor locale avem nevoie să avem acest dialog, să menţinem oamenii informaţi, pentru a putea înţelege care este situaţia reală,” , a spus premierul.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că 70% din țară este afectată de multe faze ale secetei pedologice, iar în privința rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut apel la consum rațional al apei potabile din partea cetățenilor, deoarece presupune investitii uriase de captare, de tratare, de transport și de distribuție.

La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional. În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă,” a spus ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că acolo unde au loc fenomene extreme, mai ales cele de viitură, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU și cu autorități locale pentru a anunța acele evenimente. Ministrul a vorbit și despre rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importantă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. „Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele,” a spus el.

După 15 iulie va veni un nou val de căldură

Ministrul Mediului a declarat că după 15 iulie va veni un nou val de căldură care va agrava seceta în România. Tanczos Barna a spus că urmărește rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a localităților, a cetățenilor, în zonele critice.” Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obţine din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor şi, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă,” a spus acesta, afirmând că a făcut apel la un consum raţional al apei potabile, pentru că presupune „investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Periclităm şi punem în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu şi lung, restricţiile care se implementează la nivel naţional, de alimentare cu apă a unor localităţi, sunt decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă,” a spus Barna.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: