Redactia.ro
Home » Știri » Alertă pentru toți românii! O nouă înșelătorie cu colete se practică în România

Alertă pentru toți românii! O nouă înșelătorie cu colete se practică în România

În contextul actual în care cumpărăturile online sunt în plină expansiune, un număr tot mai mare de români devin victime ale unor escrocherii sofisticate, facilitată adesea prin servicii de curierat. Un caz recent din Brașov subliniază vulnerabilitatea consumatorilor și necesitatea unei vigilențe sporite atunci când vine vorba de primirea coletelor neașteptate.

Modus operandi al escrocilor

Recent, o femeie din Brașov a căzut victimă unei scheme de înșelăciune destul de elaborate. După ce a efectuat o comandă personală, curierul i-a informat că mai are un colet pentru socrul ei, cerându-i plata ramburs a sumei de 137 de lei. Fără să bănuiască că ar putea fi vorba de o fraudă, femeia a achitat suma, crezând că socrul său așteaptă pachetul.

Ulterior, a descoperit că acesta nu comandase nimic și că, de fapt, fusese înșelată. Tentativa ei de a contacta firma expeditoare s-a soldat cu descoperirea că adresa de email furnizată era falsă, ceea ce a consolidat suspiciunea de escrocherie.

Escrocii folosesc date personale obținute ilegal, probabil din breșele de securitate ale altor platforme legale, pentru a crea iluzia unor tranzacții legitime. Utilizarea înșelătoare a imaginii companiilor de curierat este o practică comună, care se întâmplă pe tot parcursul anului, conform Mihai Rotariu de la DNSC (Direcția Națională de Securitate Cibernetică).

Precauții și măsuri de siguranță recomandate

Pentru a evita astfel de capcane, consumatorii trebuie să adopte câteva măsuri de precauție esențiale. În primul rând, este crucial să verifice autenticitatea oricărui mesaj primit de la firme de curierat. Verificarea numărului de telefon și a adresei expeditorului sunt pași simpli, dar esențiali, pentru a confirma legitimitatea unei livrări. Mai mult, este important să confirme dacă într-adevăr așteaptă un colet pentru a evita plata pentru bunuri nesolicitate.

Site-urile de recenzii pot oferi, de asemenea, un barometru util al experiențelor altor clienți cu anumite firme de curierat, ajutând la identificarea potențialelor roșii. Din păcate, multe dintre victimele acestor escrocherii aleg să nu raporteze incidentele poliției, deoarece sumele pierdute sunt relativ mici, câteva sute de lei, și consideră că demersul legal ar fi prea complicat sau inutil.

Recursul legal în caz de esscrocherie

În ceea ce privește acest tip de scenariu, practic, folosirea imaginii unor servicii de curierat, acest lucru se întâmplă pe tot parcursul anului, pentru că știm că noi, românii, în general, facem multe cumpărături online„, a transmis Mihai Rotariu, DNSC.

Deși victimele acestor scheme pot simți că nu au la dispoziție multe opțiuni, avocații subliniază că sunt îndeplinite condițiile pentru ca autorii acestor fapte să fie acuzați de înșelăciune. Irina Tudorache, avocat, explică: „Victima nu a fost constrânsă, iar astfel sunt îndeplinite absolut toate condițiile pentru ca autorul faptei să fi săvârșit infracțiunea de înșelăciune.” Acest lucru arată că, chiar și în cazul în care plata a fost făcută de bunăvoie, dacă a fost indusă în eroare prin prezentarea unei fapte false, victima are dreptul legal de a cere justiție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: