Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit recent clarificări cu privire la virusul metapneumovirus uman (HMPV), o infecție care a stârnit îngrijorare în ultimele săptămâni, în special din cauza cazurilor raportate în China și în alte colțuri ale lumii, inclusiv România.
Rafila a spus că HMPV nu este o noutate și că, de fapt, acest virus este responsabil pentru zeci de mii de cazuri de viroze respiratorii anual în țara noastră.
Rafila, despre HMPV
Virusul a fost identificat pentru prima dată în 2001 și, potrivit ministrului, face parte dintr-o categorie de agenți patogeni care provoacă, în principal, răceli, mai ales în sezonul rece.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a explicat ministrul Rafila.
De asemenea, Rafila a adăugat că HMPV a fost responsabil pentru răceli în Europa și în emisfera nordică de foarte mulți ani și că nu există nimic neobișnuit în legătură cu prezența acestuia în România.
„Virusul HMPV produce răceli, adăugat el, mai ales în sezonul rece, de foarte mulţi ani, în Europa, în emisfera nordică şi în lume în general”, a adăugat ministrul.
Cum ne afectează virusul HMPV
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care, de obicei, provoacă infecții respiratorii ușoare.
În majoritatea cazurilor, persoanele afectate prezintă simptome similare unei răceli clasice, dar, în anumite situații, infecția poate duce la complicații mai grave, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii și cei cu sistem imunitar compromis.
Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a precizat că acest virus se comportă ca un virus respirator obișnuit, iar simptomele sunt similare celor întâlnite în cazul altor infecții respiratorii. Potrivit acestuia, HMPV nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea populației generale, fiind mai frecventă în timpul sezonului rece.
„Virusul din China nu reprezintă o noutate. Este un metapneumovirus de origine umană, care a fost detectat pentru prima dată în anul 2001. Ceea ce trebuie să știm despre HMPV este că se manifestă la fel ca un virus respirator comun. Provoacă infecții respiratorii și dă simptome asemănătoare unei răcei clasice. În primă fază, virusul respirator HMPV nu pune probleme de sănătate majore organismului”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit romaniatv.net.
În ceea ce privește simptomele, HMPV poate provoca febră, frisoane, stare generală modificată, tuse, dureri musculare sau articulare, congestie nazală și dificultăți de respirație. Aceste simptome sunt foarte comune în cazul infecțiilor respiratorii, iar majoritatea cazurilor de îmbolnăvire sunt ușoare și nu necesită intervenție medicală complexă. Cu toate acestea, în cazurile de infecție severă, mai ales în cazul persoanelor cu deficiențe imune sau boli asociate, pot apărea complicații.
Evoluția gripei în România
Ministrul Rafila a vorbit și despre evoluția gripelor în România, menționând că, deocamdată, nu există semne că infecția gripală ar atinge proporții epidemice. În fiecare an, în România, virusul HMPV provoacă un număr considerabil de îmbolnăviri, dar nu se poate vorbi despre o epidemie de acest tip.
„Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China…”, a mai adăugat ministrul Sănătății.
Astfel, Rafila a clarificat că HMPV nu reprezintă un virus cu caracteristici neobișnuite sau cu un impact mult mai mare decât în anii anteriori, adăugând că, deși virusul poate cauza îmbolnăviri, acestea sunt, în majoritatea cazurilor, ușor de tratat și nu necesită măsuri speciale de intervenție.