Redactia.ro
Home » Știri » Alexei Navalny: cine este politicianul din Rusia care ar fi fost otrăvit?

Alexei Navalny: cine este politicianul din Rusia care ar fi fost otrăvit?

GALERIE FOTO (2) navalny

Figura opoziției rusești, Alexei Navalny, se află fără conștiență într-un spital din Omsk, suferind după o presupusă otrăvire. Secretarul de presă al opoziției, Kira Yarmysh, a povestit cum lui Navalny i s-a făcut rău în timpul unui zbor între Tomsk și Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk. Yarmish a adăugat că o substanță i-ar fi putut fi plasată lui Alexei în ceaiul pe care îl băuse în aeroport.

Ce informații se știu despre starea lui Navalny

Clipuri surprinse în avion arată un om copleșit de durere care este rapid scos din aeronavă și dus pe o targă într-o ambulanță. Un pasager pe nume Pavel Lebedev a spus: „După decolare s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. A început să se simtă foarte rău. Echipajul s-a chinuit să îl aducă la loc dar țipa din cauza durerii”.

Doctorii nu au făcut încă public diagnosticul lui Navalny, însă se știe că acesta se află la secția de terapie intensivă a spitalului din Omsk. Atât soția lui Alexei, Yulia Navalnaya, cât și medicul Anastasia Vasiliyeva au ajuns la spital dar nu li s-a permis accesul la pacient, spune Kira Yarmysh.

Politicianul a fost de mai multe ori ținta atacurilor chimice

Navalny, în vârstă de 44 de ani, este cel mai proeminent critic al Kremlin-ului. El a mai fost victima unor atacuri chimice. Anul trecut a fost spitalizat pentru o reacție alergică severă care putea fi clasată și ca otrăvire. În 2017 a fost atacat de două ori cu “zelyonka”, o substanță antiseptică verde, foarte periculoasă dacă intră în contact cu ochii, putând să provoace orbire. Navalny a fost operat la ochiul drept în Spania, recăpătându-și vederea abia după câteva luni.

navalny
Alexei Navalny după unul din atacurile cu antiseptic din 2017

Activismul și convingerile politice ale liderului opoziției

Alexei Navalny a creat Fundația Anti-Corupție, atrăgând atenția asupra faptelor de corupție săvârșite de apropiații lui Putin, inclusiv de prim-ministrului Dmitry Medvedev. În ultimele săptămâni, Navalny s-a concentrat și asupra alegerilor controversate din Belarus, făcând paralele între sistemul lui Lukashenko și cel al lui Putin. Alexei s-a opus puternic schimbărilor constituționale aduse recent care îl fac eligibil pe Putin pentru ocuparea funcției încă două mandate.

Tatiana Stanovaya, expert în politica rusească, a scris că este puțin probabil ca otrăvirea lui Navalny să fi fost pusă la cale de Kremlin. Ea este de părere că una din persoanele care erau în vizorul Fundației Anti-Corupție sau o persoană apropiată regimului a ordonat atacul. În ultimii ani au avut loc multiple atacuri asupra celor care îl criticau pe Putin. Printre evenimentele tragice se numără asasinarea politicianului Boris Nemtsov și a jurnalistei Anna Politkovskaya, dar și otrăvirea ofițerului Alexander Litvinenko, care s-a stins în UK.

Navalny este considerat unul dintre cei mai curajoși politicieni din Rusia, continuându-și activitatea în ciuda atacurilor chimice și a repetatelor rețineri în arest. Chiar dacă încă nu este clar cine și ce a provocat ultimul act de răzbunare împotriva lui Alexei Navalny, acesta este un eveniment care trebuie să ne trezească atenția asupra regimurilor tot mai extremiste care acționează în apropierea României.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: