Redactia.ro
Home » Știri » Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă. Există pericol de scurgeri radioactive

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă. Există pericol de scurgeri radioactive

Agenţia nucleară a ONU a anunțat marți că Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Alimentarea cu energie electrică a centralei a fost oprită, iar generatoarele de rezervă au capacitatea să funcționeze doar pentru 48 de ore. 

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost întreruptă

Această situație se datoraează acțiunilor militare ruse, care au pus stăpânire peste zona Cernobîl în urmă cu aproximativ săptămână. Întrucât intervenția pentru repunerea în funcțiune a electricității este oprită de trupele rusești, în prezent centrala este alimentată de generatoarele de rezervă.

A început însă o luptă contra cronometru, deoarece generatoarele au o capacitate de funcționare limitată de 48 de ore. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj public pe platforma Twitter, prin care a anunțat că în cazul în care intervenția trupelor specializate nu va fi posibilă, există un risc ridicat pentru scurgerile radioactive.

Astfel, s-a cerut ca soldații ruși să înceteze focul și să permite echipelor să facă reparațiile necesare. Mai mult, ministrul l-a acuzat pe Vladimir Putin că pune în pericol securitatea unui întreg continent.

„Singura rețea de electricitate care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, este defectă. Centrala nu mai are curent electric. Fac apel la comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de intervenție repare rețeaua.

Rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajung pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat vor înceta să mai funcționeze, făcând iminentă scurgerea de deșeuri radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune în pericol întreaga Europă. Trebuie să înceteze imediat!”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

AIEA asigură Europa că nivelul de căldură poate fi ținut sub control

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena a transmis însă că nu există motive de îngrijorare, deoarece eliminarea căldurii de la centrală se face în prezent și prin alte căi, care sunt suficiente.

„Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate”, se arată într-o declarație AIEA.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: