Redactia.ro
Home » Stil de viață » Alternativă pentru cei care nu mănâncă miel. Rețetă delicioasă de curcan pentru Paște

Alternativă pentru cei care nu mănâncă miel. Rețetă delicioasă de curcan pentru Paște

Faceți masa de Paște și specială cu o rețetă deliciosă de curcan

Timpul de preparare este de 25 minute, iar cel de coacere este 3 ore și 25 de minute – 4 ore și 10 minute, în funcție de cuptor. Se lasă 1 zi de sărare (opțional) și până la 1 oră de odihnă. Din această rețetă vă vor ieși 6 – 8 porții.

Ingrediente

  • 5 kg-6 kg de curcan pregătit pentru cuptor, gâtul și măruntaiele îndepărtate și păstrate pentru sos
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 ceapă, tăiată în două
  • 1 lămâie, tăiată în două
  • 2 frunze de dafin
  • 1 bulb de usturoi, tăiat în două

Pentru amestecul de sare:

  • 85 g de sare de mare în fulgi
  • 2 linguri de frunze de cimbru proaspăt
  • 1 linguriță de piper negru zdrobit

Pentru șunca crocantă în unt

  • 6 felii de slănină afumată sau pancetta, tăiate în bucăți mici
  • 140 g de unt , înmuiat
  • 1 lingură de sirop de arțar

Metoda de preparare

Pasul 1

Dacă aveți timp cu o zi înainte, sărați curcanul. Pregătiți amestecul de sare, măcinând sarea cu frunzele de cimbru și piperul într-o mașină de tocat condimente sau cu un mojar și un mortar. Așezați curcanul într-o tavă de friptură și condimentați-l peste tot, în interior și în exterior, folosind aproximativ două treimi din sare. Se lasă curcanul în tavă, cu pieptul în sus, se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider pentru 24 de ore. Dacă nu aveți timp sau dacă nu aveți loc în frigider, pregătiți pur și simplu sarea și asezonați curcanul cu generozitate înainte de a-l frige.

Pasul 2

Pentru a prepara șunca, o gătiți într-o tigaie uscată timp de aproximativ 10 minute, amestecând ocazional, până când grăsimea s-a infiltrat în tigaie și sfârâie ușor, iar șunca este crocantă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească ușor. Se strecoară baconul și grăsimea într-un robot de bucătărie împreună cu untul și siropul de arțar. Se amestecă până se combină, răzuind din când în când pe pereții robotului. Înfășurați untul în folie alimentară pentru a forma un buștean și puneți-l în frigider. Se poate face cu câteva zile înainte sau se poate congela timp de 1 lună.

Pasul 3

Scoateți curcanul din frigider cu o oră sau cam așa ceva înainte de a dori să îl gătiți. Scoateți untul  din frigider pentru a se înmuia. Încălziți cuptorul la 180C/160C ventilator/gaz 4. Calculați timpul de gătire pe baza a 40 de minute pe kg pentru primele 4 kg de curcan, plus 45 de minute pentru fiecare kg după aceea.

Pasul 4

Împingeți ușor degetele sub pielea curcanului, începând de la gât, până când puteți împinge toată mâna înăuntru pe lungimea pieptului. Aveți grijă să nu rupeți pielea. Folosiți mâinile pentru a întinde untura de slănină sub piele, astfel încât să acopere întreaga zonă a pieptului și să existe unt în crăpătura dintre coapsă și corpul principal. Puneți o crenguță de cimbru sub pielea fiecărui piept, apoi neteziți pielea cu ajutorul mâinilor cu unt. Puneți ceapa, lămâia, frunzele de dafin și usturoiul în cavitate.

Pasul 5

Acoperiți ușor cu o folie de aluminiu și prăjiți curcanul pentru timpul de gătire calculat – cu 30 de minute înainte de finalul gătitului, creșteți temperatura cuptorului la 200C/180C fan/gaz 6, îndepărtați folia, ungeți curcanul și puneți-l din nou la cuptor. Când curcanul este frumos rumenit și bine copt, scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se odihnească pe un platou cald acoperit cu folie de aluminiu timp de până la 1 oră.

Poftă Bună!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: