Redactia.ro
Home » Știri » Am putea renunța la purtarea măștii în spațiile închise dacă ne-am vaccinat cu două doze? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Am putea renunța la purtarea măștii în spațiile închise dacă ne-am vaccinat cu două doze? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țară, a precizat dacă persoanele cărora le-au fost administrate ambele doze trebuie să mai poarte sau nu mască de protecție în spațiile închise. Anunțul medicului vine ca urmare a faptului că directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a spus că, potrivit studiilor, cei care au făcut și rapelul nu mai transmit virusul.

Am putea renunța la purtarea măștii în spațiile închise dacă ne-am vaccinat cu ambele doze? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță confirmă cele afirmate de directoarea CDC SUA, dar a spus că este importantă și o precizare în acest sens, a Centrului European de Control al Bolilor. De altfel, până nu se va lua o decizie la nivel național, persoanele care sunt vaccinate cu ambele doze trebuie să respecte măsurile de siguranță, în continuare.

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat. Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere (…) În ceea ce privește renunțarea la aceste măsuri de prevenție strict la persoanele care sunt vaccinate și care nu au un profil medical la risc de a dezvolta o formă severă, care nu sunt imunodeprimați, aici, cred că punctual putem adopta aceste măsuri la un moment dat, dar trebuie să așteptăm o decizie la nivel național pentru acest lucru”, a confirmat medicul militar la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță: ”Este important numărul de persoane vaccinate”

Valeriu Gheorghiță a mai spus că persoanele vaccinate trebuie să respecte regulile anti-Covid până când se va ajunge la un număr mai mare al celor care s-au imunizat.

„Vorbim de o recomandare a CDC, centrul american. În momentul de față, Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut o precizare în acest sens, așa încât, ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: