Redactia.ro
Home » Știri » Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care stau la curte. Autoritățile încep verificările

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care stau la curte. Autoritățile încep verificările

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care stau la curte. Autoritățile încep verificările

Guvernul României a adoptat joi o hotărâre care impune măsuri stricte pentru combaterea ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), o plantă puternic alergenă. Proprietarii de terenuri pe care crește această buruiană sunt acum obligați să o distrugă, altfel riscă amenzi semnificative. Potrivit noilor reglementări, persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar persoanele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care stau la curte

Autoritățile locale sunt responsabile de identificarea terenurilor infestatate cu ambrozie și de aplicarea amenzilor corespunzătoare. Verificările vor fi efectuate de poliția locală, care va monitoriza respectarea noilor reglementări.

Proprietarii și deținătorii de terenuri, inclusiv administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, sunt obligați să distrugă ambrozia pe parcursul întregului an. Metodele recomandate includ cosirea, smulgerea și erbicidarea plantei.

În cazul în care proprietarii nu pot distruge ambrozia din motive justificate, aceștia pot solicita autorităților locale să efectueze lucrările necesare, contra cost. Totodată, dacă după un avertisment oficial ambrozia nu este eliminată, autoritățile locale vor interveni direct pentru a combate planta și vor aplica amenzile corespunzătoare.

Alergiile la ambrozie, cunoscute și sub numele de „febra de fân”, afectează un număr semnificativ de oameni. Simptomele includ strănut, mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, congestie nazală și dificultăți respiratorii. Combaterea ambroziei nu este doar o măsură de protecție a mediului, ci și una de sănătate publică, având în vedere impactul sever asupra calității vieții persoanelor alergice.

Măsuri de prevenire și gestionare a alergiilor

Pentru cei afectați de alergiile la ambrozie, este esențial să ia măsuri preventive. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Începeți tratamentul medicamentos cu două săptămâni înainte de sezonul de polenizare, conform recomandărilor medicului alergolog.
 2. Evitați expunerea la polen în timpul dimineții, când nivelurile sunt cele mai ridicate.
 3. Utilizați aparate de aer condiționat cu filtre și mențineți ferestrele închise pentru a reduce expunerea la polen.
 4. Schimbați-vă hainele și faceți duș după ce ați petrecut timp afară pentru a elimina polenul de pe corp și păr.
 5. Spălați-vă pe mâini după ce ați îngrijit animalele de companie care au stat afară, deoarece acestea pot aduce polen în casă.

Noua hotărâre a Guvernului reprezintă un pas important în combaterea ambroziei și a efectelor sale asupra sănătății publice. Prin colaborarea între autoritățile locale și proprietarii de terenuri, se speră că aceste măsuri vor reduce semnificativ prevalența ambroziei și, implicit, a alergiilor cauzate de aceasta. Respectarea noilor reglementări nu este doar o obligație legală, ci și una morală, în vederea protejării sănătății comunității.

Ce este ambrozia

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă erbacee anuală, originară din America de Nord, dar care s-a răspândit agresiv și în alte părți ale lumii, inclusiv în România. Aceasta este cunoscută pentru polenul său extrem de alergenic, care provoacă reacții alergice severe la un număr mare de persoane.

Pericolele ambroziei pentru sănătate

Polenul de ambrozie este unul dintre cei mai comuni și puternici alergeni, fiind responsabil pentru majoritatea cazurilor de rinită alergică sezonieră, cunoscută popular ca „febra fânului”. Simptomele includ:

 • Strănut frecvent
 • Mâncărimi și lăcrimare a ochilor
 • Congestie nazală și rinoree (secreții nazale abundente)
 • Mâncărimi în gât și urechi

Aceste simptome pot fi atât de severe încât afectează calitatea vieții, somnul și capacitatea de concentrare a persoanelor afectate.

Pentru cei cu astm, expunerea la polenul de ambrozie poate declanșa sau agrava simptomele de astm. Aceasta poate duce la episoade de dificultăți respiratorii, tuse, wheezing (respirație șuierătoare) și senzație de constricție toracică.

Pe lângă afectarea căilor respiratorii, polenul de ambrozie poate provoca și conjunctivită alergică, manifestată prin roșeață, mâncărime și umflături ale ochilor.

Impactul socio-economic

Alergiile la ambrozie nu afectează doar sănătatea, ci și productivitatea și economia. Persoanele care suferă de alergii severe pot avea absențe frecvente de la locul de muncă sau școală, iar costurile medicale pentru tratamente și medicamente pot fi semnificative.

Măsuri de combatere a ambroziei

Reglementări și amenzi

Guvernul României a adoptat măsuri stricte pentru combaterea ambroziei. Conform noilor reglementări, proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă ambrozia, altfel riscă amenzi considerabile. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 1.000 și 5.000 de lei, iar persoanele juridice cu sume între 10.000 și 20.000 de lei.

Rolul autorităților locale

Autoritățile locale au responsabilitatea de a identifica terenurile infestate și de a monitoriza respectarea măsurilor de combatere a ambroziei. Poliția locală va efectua verificări pentru a se asigura că proprietarii de terenuri respectă noile reglementări.

Metode de combatere

Proprietarii de terenuri sunt încurajați să utilizeze metode eficiente pentru distrugerea ambroziei, inclusiv:

 • Cosirea – tăierea regulată a plantei pentru a preveni înflorirea și producerea de polen.
 • Smulgerea – îndepărtarea manuală a plantelor cu tot cu rădăcină.
 • Erbicidarea – utilizarea de erbicide specifice pentru a elimina plantele.

În cazul în care proprietarii nu pot distruge ambrozia din motive justificate, aceștia pot solicita autorităților locale să efectueze lucrările necesare contra cost. Dacă după un avertisment oficial ambrozia nu este eliminată, autoritățile locale vor interveni direct și vor aplica amenzile corespunzătoare.

Ambrozia reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea publică din cauza polenului său extrem de alergenic. Combaterea acestei plante invazive este esențială pentru a reduce impactul asupra persoanelor alergice și pentru a proteja sănătatea comunității. Prin adoptarea și respectarea măsurilor stricte de combatere, autoritățile și proprietarii de terenuri pot contribui la reducerea prevalenței ambroziei și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: