Redactia.ro
Home » Știri » Amenzi piperate pentru cei care locuiesc la bloc, dar nu respectă asta. Este obligatoriu până la finalul anului!

Amenzi piperate pentru cei care locuiesc la bloc, dar nu respectă asta. Este obligatoriu până la finalul anului!

O amendă semnificativă se impune pentru toți locuitorii de bloc din România care nu respectă legea, deoarece utilizarea repartitoarelor devine un imperativ legal. Persoanele conectate la sistemele centrale de încălzire sunt obligate prin lege să instaleze repartitoare de căldură pentru a monitoriza consumul de energie termică.

Amendă imensă pentru toți românii care locuiesc la bloc, dar nu respectă asta

Repartitoarele de căldură trebuie să fie instalate pe fiecare calorifer individual, în conformitate cu prevederile legale. Această cerință se aplică atât locuințelor, cât și spațiilor comerciale. Deadline-ul pentru instalare este stabilit pentru 31 decembrie 2023, conform informațiilor furnizate de Antena3.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. 

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță ANRE.

Ce amenzi riscă cei care nu au montate repartitoare

În București, există peste 275.000 de apartamente care nu au fost echipate încă cu aceste sisteme. Cei care nu vor respecta această cerință riscă sancțiuni financiare de până la 1.000 de lei.

Costurile pentru achiziționarea unui repartitor pornesc de la 70 de lei, cu TVA inclus, dar pot ajunge la valori mai mari în funcție de opțiuni. Instalarea repartitorului și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei.

Repartitoarele au rolul de a măsura câtă energie termică se consumă într-o lună. Repartitoarele de căldură sunt echipate cu două senzori: unul care măsoară căldura emanată de calorifer și un altul care monitorizează temperatura aerului din cameră.

Aparatul înregistrează consumul doar atunci când temperatura radiatoarelor este mai mare decât cea a aerului din cameră. Prin urmare, prezența altor surse de încălzire în încăpere, cum ar fi o aerotermă, nu afectează funcționarea repartitorului.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: