Redactia.ro
Home » Știri » ANAF vrea să reformeze procedurile de control fiscal. Despre ce schimbări ar putea fi vorba

ANAF vrea să reformeze procedurile de control fiscal. Despre ce schimbări ar putea fi vorba

ANAF vrea să reformeze procedurile de control fiscal

Procedurile de control fiscal ar putea fi modificate, în contextul digitalizării. Iată la ce se referă acest lucru.

ANAF vrea să reformeze procedurile de control fiscal. Despre ce schimbări ar putea fi vorba

Sia-Nicoleta Jiru, director în cadrul Direcţiei Generale Coordonare Control Fiscal din ANAF, a vorbit despre procedurile de control fiscal care ar putea fi modificate, în contextul digitalizării. Concret, pe viitor, ar putea fi verificaţi doar acei contribuabili care prezintă risc fiscal ridicat şi real faţă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a precizat Economica.net.

„Ne gândim ca, în viitor, după ce sistemul de analiză de risc va fi implementat integral – şi acest sistem va permite stabilirea unor riscuri – şi aceste riscuri vor fi transmise – noi să nu mai ajungem la dumneavoastră, doar la acei contribuabili care prezintă risc fiscal ridicat şi real faţă de ANAF. Încercăm să ajungem la acei contribuabili cu riscuri reale şi cu riscuri mari şi, atunci când ajungem la dumneavoastră, să nu mai ajungem la dumneavoastră acasă – verificările să le facem de la noi, de la birou. Cam acesta ar fi viitorul din perspectiva inspecţiei fiscale”, a menţionat Sia-Nicoleta Jiru, adresându-se reprezentanţilor mediului de afaceri prezenţi miercuri la conferinţa „Capitalizare pentru performanţă”.

Sia-Nicoleta Jiru a mai spus că, în momentul în care ANAF va avea date despre contabilitatea firmei, despre facturi, despre transporturi, va putea comunica online „fără nicio problemă”, iar inspectorii ANAF se vor deplasa la sediul firmei „foarte rar şi numai pentru lucruri de constatare fizică a unor situaţii”.

Totodată, ea a precizat că vor exista discuţii şi întâlniri cu mediul de afaceri vizavi de aceste schimbări de procedură de efectuare a controlului fiscal.

La rândul său, Daniela Teodoru, director general al Direcţiei Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF, a subliniat că instituţia, conform strategiei pentru perioada 2021 – 2024, are ca principal obiectiv transformarea într-o organizaţie inovativă care să răspundă provocărilor mediului extern, arată aceeași sursă menționată mai sus.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: