Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis COD PORTOCALIU de vijelii. Care sunt județele vizate de ploile torențiale

ANM a emis COD PORTOCALIU de vijelii. Care sunt județele vizate de ploile torențiale

Cod galben de furtuni în mai multe zone din țară

Schimbările bruște de vreme au luat prin surprindere locuitorii mai multor județe din România. După ce pe parcursul zilei de 10 iulie 2024 a fost în vigoare un cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi extrem de ridicate, situația meteorologică s-a schimbat radical. Administrația Națională de Meteorologie a emis în această seară un cod portocaliu de vijelii și grindină pentru mai multe județe.

ANM e emis COD PORTOCALIU

Astăzi, 10 iulie 2024, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de averse torențiale și grindină pentru județele Galați și Vrancea. Avertizarea este valabilă între orele 17:36 și 18:30 și include localitățile Tecuci, Umbrărești, Barcea, Drăgănești, Ivești și Movileni în Galați, și Suraia, Vânători și Biliești în Vrancea. Se așteaptă acumulări de precipitații de 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină, fenomene care pot provoca inundații locale și pagube materiale.

Autoritățile locale sunt în alertă și au luat măsuri preventive pentru a minimiza impactul acestor fenomene meteo extreme. Cetățenii din zonele vizate sunt sfătuiți să evite deplasările în timpul furtunilor, să adăpostească animalele și să protejeze bunurile de posibilele pagube provocate de grindină și vânt puternic. De asemenea, pompierii și echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze în caz de necesitate, asigurându-se că resursele și echipamentele necesare sunt disponibile și funcționale.

Cod galben de furtuni și vânt puternic în mai multe județe

În plus față de codul portocaliu, ANM a emis și mai multe atenționări cod galben pentru județele Galați, Vrancea, Vaslui, Brăila, Ialomița, Buzău, Călărași, Ilfov, București, Bihor și Alba. Aceste atenționări sunt valabile în intervalul 17:00 – 18:30 și indică averse torențiale, intensificări ale vântului cu viteze de până la 70 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Populația este avertizată să fie prudentă și să urmeze sfaturile autorităților pentru a se proteja pe sine și bunurile lor.

Localitățile afectate de codul galben includ atât zone urbane, cât și rurale, ceea ce crește necesitatea unei reacții rapide și eficiente din partea autorităților locale. În București și Ilfov, se așteaptă intensificări ale vântului cu rafale de 50-60 km/h, însoțite de averse și descărcări electrice. În județele Bihor și Alba, în zonele montane, se preconizează averse torențiale de 15-25 l/mp și grindină de mici dimensiuni.

Măsuri de siguranță pentru populație

În contextul acestor avertizări, autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri preventive pentru a-și proteja viețile și proprietățile. Este esențial să se verifice starea acoperișurilor și ferestrelor pentru a preveni infiltrările de apă și alte daune. În plus, locuitorii din zonele afectate sunt sfătuiți să evite deplasările inutile și să se adăpostească în locuri sigure până la trecerea furtunilor.

De asemenea, este recomandat să se deconecteze aparatele electrice pentru a preveni posibilele incendii cauzate de descărcările electrice. În zonele cu risc de inundații, cetățenii sunt sfătuiți să-și mute bunurile valoroase în locuri mai înalte și să fie pregătiți pentru eventuale evacuări. Asistența rapidă din partea echipelor de intervenție este crucială, iar populația este încurajată să apeleze la numărul unic de urgență 112 în caz de necesitate.

Detalii și evoluția situației meteorologice

ANM monitorizează constant evoluția condițiilor meteorologice și va actualiza atenționările în funcție de schimbările apărute. Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească buletinele meteo și să fie atenți la recomandările autorităților pentru a se proteja pe ei și bunurile lor. Situațiile de urgență pot fi semnalate la numărul unic de urgență 112.

Aceste fenomene meteo extreme sunt o consecință a instabilității atmosferice accentuate, specifică acestei perioade a anului. Protejarea vieții și a bunurilor depinde în mare măsură de pregătirea și vigilența fiecărui individ. Autoritățile rămân la dispoziția cetățenilor pentru a oferi asistență și pentru a interveni acolo unde este necesar. Monitorizarea și comunicarea eficientă sunt esențiale pentru a asigura siguranța publică în fața acestor fenomene meteo extreme.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: