Redactia.ro
Home » Știri » ANM a făcut anunțul! Cod galben de ploi puternice și furtuni în toată România

ANM a făcut anunțul! Cod galben de ploi puternice și furtuni în toată România

Atenție! Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă alertă meteo pentru următoarele ore! După mai multe avertizări de cod portocaliu emise ieri, astăzi dimineață ANM a anunțat un cod galben pentru ploi puternice în mai multe zone din țară.

România este lovită în ultima perioadă de o mulțime de schimbări din punct de vedere al temperaturilor și fenomenelor meteorologice. Cantități importante de precipitații s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, însoțite de averse și acumulări de până la 35-40 de litri pe metrul pătrat.

Cod galben de ploi în România

Ieri, ANM a emis mai multe avertizări de cod portocaliu în 11 județe: Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Arad, Mureș, Harghita, Argeș, Dâmbovița, Hunedoara, Cluj și Bistrița-Năsăud. Aici au fost prognozate „averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină”.

În această dimineață, din păcate, ANM a emis o nouă alertă meteo pentru următoarele ore, de data aceasta cod galben, valabilă pentru ziua de astăzi, 8 iulie, și mâine, 9 iulie. Conform avertizării, în intervalul menționat, vântul se va intensifica în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cu viteze între 55 și 70 km/h, iar în zonele înalte din Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali vor fi rafale de peste 80…90 km/h.

De asemenea, există o altă avertizare de cod galben pentru Constanța, Galați și Tulcea, valabilă până mâine dimineață la ora 6:00. În aceste județe se vor înregistra cantități însemnate de apă, cu valori ce vor depăși 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

”În județele Vaslui, Galați, Constanța și Tulcea va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.”, mai spune astăzi ANM.

Fenomenul El Nino, de vină pentru toate schimbările climatice

Conform specialiștilor, fenomenul climatic El Nino a determinat apariția unui puternic blocaj ridicat care se extinde treptat în porțiunile sudice ale Europei în acest weekend și săptămâna viitoare. Acest dom de căldură va aduce o vreme stabilă și cel mai puternic val de căldură din vara anului 2023 până în prezent. Meteorologii europeni avertizează că unele regiuni din Iberia vor înregistra temperaturi peste 40 °C, în timp ce în Franța, Italia și Balcani se vor înregistra temperaturi medii și înalte de până la 30 de grade Celsius.

„Domul de căldură asociat va asigura o vreme stabilă și cel mai puternic val de căldură din vara anului 2023 de până acum. Unele părți din Iberia se vor încălzi peste 40 °C, iar unele părți din Franța, Italia și Balcani vor ajunge până la medii și înalte de 30 de grade Celsius”, spun meteorologii europeni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: