Redactia.ro
Home » Știri » ANM anunță o iarnă istorică în România. Avertismentul meteorologilor, când vine frigul

ANM anunță o iarnă istorică în România. Avertismentul meteorologilor, când vine frigul

ANM anunță o iarnă istorică în România. Luna noiembrie vine cu avertizări de vreme rece, iar ninsorile pot fi așteptate mai repede decât de obicei. 

 

Avertismentul meteorologilor

 

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Potrivit unei caracterizări climatice publicate de ANM, se pare că iarna din acest an va fi una istorică. Mai mult, se vor înregistra temperaturi anormale pentru această perioadă.

Potrivit informațiilor date de specialiști, iernile vor fi tot mai blânde, ca urmare a încălzirii globale. Nu sunt exluse, însă, nici episoadele cu viscol violent, specifice acestui anotimp.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Specialiștii sunt de părere că iarna va începe pe 26 noiembrie, însă la munte zăpada este așteptată mult mai devreme de această perioadă.

Însă, meteorologii ANM avertizează că prima zăpadă va cădea în jurul datei de 8 decembrie.

 

Cum va fi vremea în luna noiembrie

 

În luna noiembrie, vor fi păstrate caracteristici ale sezonului rece, temperaturile vor avea o scădere considerabilă față de luna octombrie, iar precipitațiile vor fi în ușoară creștere.

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, spun specialiștii ANM.

Mai mult, din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea și Banat, dar și în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 și 8 grade Celsius. Pentru zonele de câmpie și de deal din Muntenia, Oltenia, Moldov, Banat, Crișana și Maramureș sunt caracteristice valori medii cuprinse între 4 și 6 grade.

În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei şi de Curbură, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă aceste valori coboară sub -2 grade și uneori sub -4 grade Celsius.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: