Redactia.ro
Home » Știri » ANM, avertisment de ultimă oră: se întoarce iarna în România! Urmează ninsori și temperaturi extrem de scăzute

ANM, avertisment de ultimă oră: se întoarce iarna în România! Urmează ninsori și temperaturi extrem de scăzute

ANM, avertisment de ultimă oră: se întoarce iarna în România! Urmează ninsori și temperaturi extrem de scăzute

Avem o primăvară extrem de capricioasă, care ne dă mari bătăi de cap. Nici nu ne obișnuim bine cu soarele și căldura, că imediat vin frigul și vremea rea. Meteorologii vin din nou cu vești rele pentru țara noastră, anunțând că iarna revine pe teritoriul Româmiei. Urmează zile extrem de reci, precipitații mixte și pericol de inundații.

România, lovită din nou de iarnă

Vremea continuă să fie extrem de capricioasă în majoritatea regiunilor din țară, după ce am avut parte de un weekend extrem de ploios și rece. Se pare că vortexul polar care a lovit Europa a ajuns și la noi în țară și nu va pleca prea curând de aici. Urmează temperaturi extrem de scăzute, chiar și cu 15 grade mai mici decât cele normale pentru această perioadă.

Pe tot parcursul acestei săptămâni va fi destul de rece și sunt așteptate precipitații. Specialiștii ANM spun că va ploua mai mult în sudul țării, unde cantitățile de precipității vor fi însemnate. De marţi se va răci drastic și trebuie să ne așteptăm la temperaturi de 1-2 grade în zona Moldovei, Banat, Crişana, Transilvania. Doar în Dobrogea va fi ceva mai răcoare.

„Vorbim de o scădere a regimului de temperaturi. Dacă în zona de sud şi sud-est a ţării mai consemnăm temperaturi de peste 15-16 grade Celsius, deja observăm nuanţe de mov şi albastru semn că masa de aer foarte rece pătrunde şi în zona ţării noastre şi aduce valori de temperaturi, în zona de nord, de cel mult 6-7 grade.

Răcirea va fi de interes pe tot parcursul săptămânii viitoare şi vine cu cantităţi de precipitaţii foarte importante. Este vorba despre acest ciclon care aduce valori ale cantităţilor de precipitaţii, cel puţin în jumătatea sudică a ţării, cantităţi de apă care pot depăşi 20-30 de litri pe metru pătrat.”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la televizor.

Ninsorile fac ravagii

Directorul ANM anunță că, la munte, ninsorile vor predomina, iar în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură se va depune un start de aproximativ 20 de centimetri. În continuare va ploua semnificativ în următoarele zile, iar cantitățile acumulate vor fi unele mult prea mari pentru această perioadă.

Mai exact, va ploua în 24 de ore cât ar fi trebuit să plouă într-o lună. Vestea bună este că ploile se vor opri spre finalul săptămânii și temperaturile vor crește semnificativ în weekend.

Trebuie să vedem şi prognoza hidrologilor. Avem un cod portocaliu, dar în condiţiile în care vorbim de cantităţi de apă de 20-30 de litri pe metru pătrat în mai puţin de 24 de ore în timp ce media lunii aprilie se situează între 40-45 de litri pe metru pătrat, putem să consemnăm că va fi 50% în 24 de ore cât ar trebui să plouă într-o lună.”, a mai spus Elena Mateescu.

Hidrologii au emis o atenționare Cod galben de inundații care vizează bazinele hidrografice Banat, Someș-Tisa, Crișuri și Mureș până luni, la ora 12. Au avut loc inundații semnificative în mai multe zone, mai ales în Caraș-Severin, unde mai multe case au fost distruse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: