Redactia.ro
Home » Știri » ANM, avertisment pentru toți turiștii! Pericol de avalanșă în cele mai cunoscute zone montane

ANM, avertisment pentru toți turiștii! Pericol de avalanșă în cele mai cunoscute zone montane

ANM, avertisment pentru toți turiștii! Pericol de avalanșă în cele mai cunoscute zone montane

Iarna și-a intrat serios în drepturi și situația din România este din ce în ce mai gravă, mai ales în zonele montane. A nins puternic în ultimele zile și specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis deja un avertisment important pentru turiști. Cele mai cunoscute zone de munte din România sunt în pericol de avalanșă și vizitatorii sunt sfătuiți să le evite pe cât posibil.

Cod roșu de avalanșă în România

În zonele montane a nins mult în ultimele zile și temperaturile extrem de scăzute au dus la formarea unui strat considerabil de omăt. Vântul suflă cu putere, mai ales la altitudini mai mari, iar zăpada este viscolită, ceea ce crește și mai mult riscul de avalanșă. În acest context, salvamontiștii îi avertizează pe turiști și le sugerează să evite anumite zone, unde riscul unui dezastru este unul foarte ridicat.

”Avem grad de avalanșă anunțat de către Institutul Național de Meteorologie de trei sau chiar patru pe o scară de la unu la cinci”, a declarat directorul Salvamont, Sabin Cornoiu.

Specialiștii au realizat o hartă cu zone, unde a fost precizat riscul de avalanșă, pe o scară de la 1 la 5. Există și zone cu risc maxim, despre care specialiștii ANM spun să ne ferim, pentru că pot avea loc și furtuni puternice. La Rânca zăpada a atins deja doi metri înălțime și se circulă greu, având în vedere că zăpada nu poate fi curățată din cauza vântului.

Cele mai periculoase zone de munte

Specialiștii ANM au transmis un avertisment important, precizând care sunt cele mai periculoase zone de munte, unde riscul de avalanșă este crescut. Mai exact, Munții Făgăraș, Munții Bucegi și masivele Părâng-Șureanu și Godeanu Țarcu se află sub cod roșu de avalanșă, iar cele mai multe șanse există în Făgăraș.

Aici, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este maxim, la nivelul 5 din 5. Munții Bucegi sunt marcați și ei de nivelul 4, la fel ca Țarcu-Godeanu și Parâng-Șureanu.

Salvamont România a mai transmis și că zilele acestea sunt așteptate fenomene meteo extreme precum vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă și temperaturi extrem de scăzute. Autoritățile îi sfătuiesc pe turiști să evite zonele montane și chiar să renunțe la eventualele vacanțe plănuite. În caz contrar, pot alege doar pârtiile amenajate, unde sunt în siguranță.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: