România se pregăteşte pentru o schimbare dramatică a vremii. După câteva zile cu temperaturi anormal de ridicate, meteorologii avertizează că un val de aer rece va aduce ger, ninsori şi viscol în mai multe regiuni ale țării.
Furtuni violente, pagube semnificative şi o victimă
Până la sosirea frontului rece, vremea a făcut ravagii în ultimele ore. Furtuni puternice şi vijelii au lovit mai multe zone, inclusiv Capitala.
Din păcate, intemperiile au făcut o victimă. În județul Vrancea, un bătrân de 80 de ani a fost ucis de un copac smuls de vânt în localitatea Năruja. Incidentul a fost raportat la 112 la ora 15:00, iar echipajele medicale sosite la fața locului nu au reuşit să-l resusciteze.
Probleme mari sunt şi în București. ANM a emis un cod galben de vijelii, cu rafale de vânt de 50-70 km/h şi grindină de mici dimensiuni. ISU Bucureşti-Ilfov a intervenit pentru degajarea a peste 15 copaci căzuți pe maşini şi carosabil, inclusiv pe Calea Griviței, Șoseaua Pantelimon şi Drumul Sării.
De la aproape 30°C la ger de -13°C
Dacă acest weekend va aduce temperaturi de până la 30°C în sudul și sud-estul României, iarna revine în forță săptămâna viitoare. Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează asupra unei scăderi dramatice a temperaturilor:
„După perioada aceasta în care am vorbit de temperaturi cu mai mult de 10, chiar până la 18 grade peste normalul datei din calendar, având în vedere mai ales ziua de sâmbătă, când este posibil să atingem valori maxime de până la 30 grade în partea de est a Munteniei, inclusiv 28 de grade în Capitală, este posibil ca săptămâna viitoare să observăm o scădere a valorilor de temperaturi și să ne apropiem de ceea ce este normal pentru o a doua decadă a unei luni martie în țara noastră.
Vom avea temperaturi maxime între 3 și 14°, cu mici variații de la o zi la alta, inclusiv în Capitală, 7-8 grade. Minimele vor fi negative, în special în depresiuni. Chiar și în Capitală, minime la începutul săptămânii viitoare, spre -4 … -2 grade. La munte, treptat vor predomina ninsorile, iar în partea de nord și centru a țării vorbim de precipitații mixte și în rest precipitații sub formă de ploaie”, a spus șefa ANM, la Antena 3.
Ninsori puternice şi risc de viscol
Aerul rece va aduce precipitații mixte în toată țara, iar la munte se vor instala ninsorile. Meteorologii estimează strat consistent de zăpadă în zonele montane, iar viscolul ar putea crea probleme serioase pe drumurile alpine.
Autoritățile recomandă prudență şi pregătirea pentru condiții de iarnă, inclusiv echiparea maşinilor cu anvelope adecvate şi evitarea deplasărilor pe timp de viscol.
Primul cod roșu de furtuni al anului
ANM a emis joi primul cod roșu din 2025 pentru vijelii puternice. Județele Arad şi Bihor au fost cele mai afectate, cu rafale de peste 100 km/h şi descărcări electrice intense. Ploile torențiale şi grindina au afectat numeroase localități din această zonă.
Specialiştii atrag atenția că astfel de oscilații bruşte de temperatură pot avea efecte negative asupra sănătății. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la temperaturi scăzute şi protejarea persoanelor vulnerabile.
Lista localităților vizate de codul roșu ANM:
- Judeţul Arad: Ineu, Şicula, Apateu, Bocsig, Beliu, Mişca, Craiva, Cermei, Şepreuş, Archiş, Hăşmaş, Cărand;
- Judeţul Bihor: Aleşd, Bratca, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Aştileu, Finiş, Şoimi, Ţeţchea, Auşeu, Măgeşti, Roşia, Bulz, Uileacu de Beiuş, Drăgeşti, Copăcel, Vârciorog, Tărcaia, Şinteu; Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş, Săcueni, Aleşd, Valea lui Mihai, Ştei, Popeşti, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Diosig, Dobreşti, Oşorhei, Batăr, Bratca, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Brusturi, Vadu Crişului, Ciumeghiu, Borod, Nojorid, Tăuteu, Ceica, Şimian, Sălard, Şuncuiuş, Aştileu, Curtuişeni, Holod, Pomezeu, Pietroasa, Finiş, Balc, Biharia, Sântandrei, Chişlaz, Ineu, Lunca, Derna, Sârbi, Drăgăneşti, Avram Iancu, Cociuba Mare, Abram, Rieni, Hidişelu de Sus, Şoimi, Remetea, Vaşcău, Sălacea, Lugaşu de Jos, Borş, Ţeţchea, Auşeu, Tulca, Olcea, Girişu de Criş, Câmpani, Măgeşti, Roşiori, Curăţele, Lăzăreni, Tarcea, Bulz, Abrămuţ, Budureasa, Uileacu de Beiuş, Drăgeşti, Copăcel, Răbăgani, Cherechiu, Nucet, Husasău de Tinca, Cefa, Tărcaia, Ciuhoi, Cetariu, Căbeşti, Căpâlna, Sănnicolau Romăn, Lazuri de Beiuş, Buduslău, Toboliu, Mădăraş, Tămăşeu, Săcădat, Pocola, Sâmbăta, Paleu, Gepiu, Spinuş, Boianu Mare, Viişoara, Mădăras.
România trece printr-o perioadă meteorologică extremă, iar populația este sfătuită să urmeze indicațiile autorităților pentru a evita riscurile generate de furtuni şi de revenirea iernii.