Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru toți vârstnicii! Se schimbă modul în care va fi acordată pensia de urmaș

Anunț pentru toți vârstnicii! Se schimbă modul în care va fi acordată pensia de urmaș

Anunț pentru toți vârstnicii! Se schimbă modul în care va fi acordată pensia de urmaș

Pensionarii au parte de modificări majore. Se schimbă condițiile în care este plătită pensia de urmaș. Informația apare într-un proiect de lege depus recent în Parlament.

Anunț pentru toți vârstnicii! Se schimbă modul în care va fi acordată pensia de urmaș

O propunere legislativă, iniţiată de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, aduce trei schimbări avantajoase pentru pensionarii din sistemul public, care îndreaptă trei situaţii injuste generate de legislaţia pensiilor. Concret, soţul supravieţuitor va primi pensie de urmaş şi dacă durata căsătoriei e sub 10 ani, dar va fi penalizat pentru fiecare an în minus faţă de pragul de 10 ani de căsătorie, reglementat din lege, reiese din propunerea legislativă aflată la Consiliul Economic şi Social (CES), spre avizare.

Vor fi luate în considerare la calculul stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sau speciale de muncă şi perioadele de timp fracţionate (luni, zile), nu doar anii împliniţi. A treia schimbare propusă de parlamentari prevede ca orice venituri pentru care s-a plătit contribuţie de asigurări socială trebuie să fie luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie, indiferent că veniturile obţinute au avut sau nu caracter permanent, scrie economica.net.

Astfel că, vor primi pensie de urmaş şi soţii a căror căsătorie a durat mai puţin de 10 ani. Soţul supravieţuitor va primi pensie de urmaş şi dacă are mai puţin de 10 ani de căsătorie, dar va fi penalizat pentru fiecare an în minus faţă de pragul de 10 ani de căsătorie, reglementat din lege, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net.

Propunerea legislativă reglementează acordarea dreptului la pensie de urmaş pentru soţul supravieţuitor şi în situaţia în care durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin un an, prin aplicarea unei penalităţi de 0,58% pentru fiecare lună, respectiv 7% pentru fiecare an de căsătorie în minus faţă de pragul de 10 ani, se arată în documentul aflat la CES, spre avizare.

Vor să fie luate în considerare şi perioadele de timp fracţionate

Autorii proiectului legislativ vor să fie luate în considerare şi perioadele de timp fracţionate (luni, zile) la calculul stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite, speciale de muncă. În acest caz, se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat. Spre comparaţie, în prezent, se iau în considerare doar anii împliniţi la calculul stagiului de cotizare în condiţii (deosebite, speciale) de muncă.

De asemenea, orice venituri pentru care s-a plătit contribuţie de asigurări socială trebuie să fie luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie, indiferent că veniturile obţinute au avut sau nu caracter permanent, spun autorii propunerii legislative aflate acum la CES.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: