Redactia.ro
Home » Știri » Anunț surprinzător pentru șoferii din România. Ce se va întâmpla cu asigurările auto

Anunț surprinzător pentru șoferii din România. Ce se va întâmpla cu asigurările auto

Mare atenție, șoferi! Contravențiile din trafic devin infracțiuni

Anunț surprinzător pentru șoferii din România. ASF a anunțat că vor avea loc schimbări în privința asigurărilor auto din țară. Conform reprezentanților, modificările sunt motivate de nevoia de a corecta actuala legislație.

Anunț surprinzător pentru șoferii din România. Ce se va întâmpla cu asigurările auto

Anunț surprinzător pentru șoferii din România. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Proiectul de normă pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din țară. Proiectul de normă pentru modificarea asigurărilor auto prevede, printre altele, ca tarifele să fie calculate în funcție de strategia adoptată de către asiguratorul RCA.

Mai mult, asiguratorul RCA folosește aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat. „Proiectului de Normă pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene şi/sau fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II şi Directiva MTPL a unor dispoziţii ale legislaţiei româneşti referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, se menţionează în document.

Conform ASF, se cere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancțiunile aplicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ca prevederile normei sau sancțiunile aplicate de către firmă societăților în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în fața instanțelor de judecată și anulate. De asemenea, documentul publicat, prevede ca tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asiguratorului RCA. Acesta transmite că „tarifele au fost calculate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, iar calitatea datelor utilizate respectă cerinţele menţionate de dispoziţiile legale în vigoare”.

Schimbări majore pentru asigurările auto

La articolul 10, alineatul 5 se abroga ca „In cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitarilor tehnice sau legale, nu exista posibilitatea de a circula in afara teritoriului Romaniei, asiguratorii RCA emit polita RCA cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si stabilesc tariful de prima luand in considerare riscurile aferente.”

Totodată, articolul 11, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins: „(3) Tarifele de prima practicate sunt certificate de catre un actuar avizat de catre A.S.F., in baza unui raport scris transmis asiguratorului RCA, in care acesta atesta cel putin faptul ca: a) tarifele au fost calculate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare; b) calitatea datelor utilizate respecta cerintele mentionate de dispozitiile legale in vigoare.”

Piața de asigurări de răspundere civilă auto RCA a atins valoarea de aproximativ 1,11 miliarde de lei în primul trimestru din 2021, fiind în creștere cu circa 10% față de perioada similară a anului trecut. Pe 31 martie 2021, prima medie RCA anualizata a rămas constantă, în jurul valorii de 632 de lei, în timp ce dauna medie a crescut cu 5%. În unități anuale, numărul de contracte RCA finalizate până la 31 martie 2921 a fost de 1,76 de milioane de contracte.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: