Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit clarificări privind posibila organizare a unui nou tur I al alegerilor prezidențiale, în cazul în care Curtea Constituțională ar decide să invalideze rezultatele scrutinului din 24 noiembrie 2024. Acesta a precizat, într-un interviu acordat Radio România Actualități, că un nou prim tur ar putea avea loc pe 15 decembrie, iar turul II ar urma să fie organizat pe 29 decembrie, chiar înainte de finalul anului.
Calendarul propus pentru un nou proces electoral
Declarațiile lui Toni Greblă vin în contextul în care Biroul Electoral Central (BEC) a dispus renumărarea voturilor din turul I, în urma unor suspiciuni privind neregulile apărute în procesul electoral. Greblă a subliniat că Autoritatea Electorală Permanentă nu are competențe directe în această operațiune, însă procesul este coordonat de BEC și desfășurat de Birourile Electorale Județene.
„Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune, să se termine cât mai repede.
Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet”, arată G4Media.
Potrivit lui Toni Greblă, în scenariul în care Curtea Constituțională invalidează alegerile, 15 decembrie ar fi data propusă pentru organizarea unui nou prim tur. Următorul pas, al doilea tur de scrutin, ar avea loc pe 29 decembrie, o dată care ridică provocări logistice și administrative majore, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă.
Implicațiile unei decizii de invalidare a alegerilor
Invalidarea alegerilor prezidențiale ar marca un precedent important în istoria electorală a României și ar pune în lumină nevoia de reformă în procesul de organizare a scrutinelor. În cazul de față, suspiciunile privind posibile nereguli au declanșat o reacție rapidă din partea instituțiilor, însă un astfel de scenariu complică procesul democratic.
Pe lângă dificultățile logistice, un nou tur I organizat la mijlocul lunii decembrie ar avea și consecințe politice. Candidații ar fi nevoiți să își regândească strategiile de campanie, iar situația ar putea amplifica polarizarea în rândul electoratului. Mai mult, încrederea cetățenilor în sistemul electoral ar putea fi afectată, în funcție de modul în care sunt comunicate și gestionate aceste situații.
Data de 29 decembrie pentru turul II al alegerilor prezidențiale ridică probleme suplimentare din punct de vedere logistic și administrativ. Președintele AEP a atras atenția că organizarea scrutinului în această perioadă implică eforturi mari din partea autorităților, dar și riscuri legate de participarea redusă la vot.