Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul zilei pentru români! Ei vor beneficia de analize gratuite in 2024

Anunțul zilei pentru români! Ei vor beneficia de analize gratuite in 2024

Boala cronică de rinichi (BCR) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, afectând un număr semnificativ de persoane, însă diagnosticarea acesteia în stadii incipiente rămâne o provocare. Conform datelor furnizate de medici, 1 din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, iar aceasta este adesea depistată târziu, în stadii avansate, din cauza lipsei simptomelor evidente.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcând evenimentul pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății subliniază importanța diagnosticării timpurii prin oferirea unui set gratuit de analize pentru depistarea bolii. Acest demers urmărește să ofere acces echitabil la tratamente și îngrijiri optime tuturor pacienților.

O boală subestimată, dar cu mari factori de risc

Boala cronică de rinichi este adesea subestimată din cauza lipsei simptomelor evidente. Totuși, aceasta poate fi ținută sub control dacă este diagnosticată din timp. Afecțiunea este favorizată de alte boli frecvente printre români, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat.

Medicul de familie joacă un rol crucial în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Prin intermediul biletului de trimitere, pacienții pot beneficia gratuit de două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară. Aceste teste sunt esențiale pentru identificarea precoce a afecțiunii și prevenirea complicațiilor ulterioare.

„Patologia bolii cronice de rinichi este silenţioasă în stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corectă şi timpurie este esenţială pentru ca pacienţii să nu ajungă să fie dependenţi de dializă sau de trans-plantul de rinichi. Dacă ştim din timp cu ce ne confruntăm, putem preveni complicaţiile şi întârzia evoluţia bolii.

Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensi-une, alte afecţiuni cardiovasculare, să meargă la medicul de familie pentru a-şi evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară şi raportul albumină-creatinină urinară.”, transmite Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, profesorul universitar. Dr. Ina Kacso.

Impactul bolii și perspectivele de tratament

La nivel mondial, boala cronică de rinichi se clasează pe locul 7 în topul cauzelor de deces, iar dacă nu este abordată din timp, specialiștii estimează că va deveni a 5-a cauză a mortalității până în 2040. În prezent, doar 10% dintre persoanele afectate sunt diagnosticate în stadii incipiente. Noile progrese terapeutice oferă speranță pentru tratamentul bolii, însă diagnosticarea precoce rămâne cheia pentru prevenirea complicațiilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esențială pentru prevenirea complicațiilor și îmbunătățirea prognosticului pacienților. Prin accesul la seturi gratuite de analize și conștientizarea riscurilor, se poate reduce încidența și impactul acestei afecțiuni asupra populației române. Promovarea unei practici medicamentoase optime și a unei atitudini proactive în ceea ce privește îngrijirea sănătății rinichilor reprezintă pași esențiali în abordarea bolii cronice de rinichi în România.

„Cu cât acţionăm mai din timp, cu atât creştem şansele ca vieţile pacienţilor noştri să nu fie afectate. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să crească şi nivelul de conştientizare, atât în rân-dul medicilor, cât şi al pacienţilor. Boala cronică de rinichi este, în prezent, o afecţiune subdiagnosti-cată, nu doar în România, ci la nivel global. Deteriorarea funcţiei renale fără nicio intervenţie de pre-venţie sau tratament duce, inevitabil, şi la creşterea numărului de spitalizări.

În stadiile avansate, pacienţii ajung să aibă nevoie de multiple internări anuale. Prin introducerea analizelor gratuite pentru boala cronică de rinichi în pachetul de bază de servicii medicale ne putem ajuta efectiv pacienţii să prevină efectele devastatoare ale acestei afecţiuni şi ne îndemnăm colegii să recomande persoanelor pe care le au în grijă să îşi evalueze gratuit starea de sănătate a rinichilor.”, au precizat Dr. Dina Mergeani, Dr. Daciana Toma și Răzvan Miftode.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: