Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Arta de a picta ouă provine din Ucraina. Ouăle vopsite într-o singură culoare au puteri magice: „Boala va trece în ou”

Arta de a picta ouă provine din Ucraina. Ouăle vopsite într-o singură culoare au puteri magice: „Boala va trece în ou”

Decorarea ouălor provine dintr-o tradiție ucraineană. Ouăle ornamentate se numeau „ Pysanky”, care erau realizate folosind ceară și coloranți. Abia când imigranții ucraineni au mers în SUA, obiceiul colorat a prins contur.

Legende și tradiții 

De-a lungul timpului au fost conturate legende și tradiții ce implică decorarea ouălor:

Creatura malefică

Legenda spune că există o creatură malefică uriașă înlănțuită pe un deal. În fiecare an, când se fac ouăle de Paște, se numără ouăle, iar dacă se colorează doar câteva ouă, legăturile creaturii se dezleagă, iar răul curge pe pământ. Însă, dacă sunt decorate multe ouă, legăturile creaturii se strâng, iar răul este ținut în frâu.

Povestea ferimierilor

Una dintre ocupațiile predominante ale ucrainenilor era cea de fermier. Ei aveau multe obiceiuri care implicau ouă decorate. Exista obiceiul de a învârti un ou în ovăz verde și de a-l îngropa pe câmp pentru a asigura o recoltă bună. Dacă un fermier ținea albine, adesea punea un ou sub stup.
În general, se credea că aceste ouă păzeau recoltele și pământul de rele. Fermierii atârnau „ Pysanky” suflate pe o sfoară deasupra ușii hambarului, în credința că astfel hambarul va fi ferit de foc și fulgere. Înainte ca străinilor să li se permită să intre în hambar, li se cerea să se uite la „Pysanky” atârnată, care ar fi protejat animalele din interiorul hambarului de „ochiul rău”.
Se credea că ouăle de „Pysanky” vopsite într-o singură culoare aveau și ele puteri magice.

Vindecarea

Dacă o persoană suferea de o boală gravă, un ou (care era binecuvântat în ajunul Paștelui) era atârnat de gâtul acelei persoane cu o sfoară, iar boala se credea că va trece în ou.

În vremurile păgâne, „un bol cu ouă decorate era adesea păstrat în casă, în credința că acestea vor menține familia sănătoasă”, potrivit learnpysanky.com

Ritual sacru

În trecut, exista un ritual lung și implicat în ceea ce privește decorarea ouălor. Este într-adevăr foarte interesant:

„Înainte ca o femeie ucraineană să poată face „Pysanky”, trebuia să fie într-o stare spirituală perfectă. Ziua precedentă fusese petrecută în liniște: Ea evita bârfele, se ocupa cu răbdare de familia ei și gătea o cină bună.
Pysanky se făcea seara, după ce copiii dormeau. Numai femeile din familie puteau lucra împreună și nimeni altcineva nu avea voie să tragă cu ochiul, deoarece scopul creării unei deocarțiuni unice era de a transfera bunătatea din gospodărie către desene și de a îndepărta răul. Aceasta era o expresie mistică și nu un eveniment social. Ouăle proaspete erau adunate de la găini în care locuia și un cocoș, deoarece, conform credinței, dacă decorau ouă nefertile, nu ar fi existat fertilitate în casă.
Femeile din familie cereau binecuvântări diferite pentru fiecare ou, deoarece simțeau că urările lor de bine călătoreau odată cu oul. Cântece speciale erau cântate în liniște, pentru ca sufletele despre care se spunea că se plimbă în noapte, să nu fie deranjate.
Se foloseau vase mici de lut pentru a ține vopselele care fuseseră făcute folosind formule secrete de familie. Liniile de ceară erau desenate pe ouă și, încet, cojile simple deveneau pline de simbolism străvechi, culoare și armonie… Cea mai importantă calitate, este puterea și dragostea pe care o transmite oul… Procesul dura mai multe seri pentru a se termina. Într-o familie numeroasă, 60 de ouă erau terminate până în Joia Mare.”, conform learnpysanky.com

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: