Așa ar arăta sfârșitul lumii! Oamenii și animalele vor dispărea când se va forma super-continentul Pangea Ultima. Iată detaliile din spatele unui studiu bine definit de cercetătorii de știință!
Așa ar arăta sfârșitul lumii
Conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, publicat în revista Nature Geoscience și raportat de CNN, se preconizează că formarea unui super-continent ar putea avea consecințe devastatoare asupra omenirii și mamiferelor în ansamblu.
Cercetătorii au utilizat modele de simulare pe computer pentru a anticipa schimbările climatice extreme care vor avea loc atunci când continentele lumii se vor uni pentru a forma un super-continent denumit Pangea Ultima. Această fuziune este estimată să aibă loc într-un interval de aproximativ 250 de milioane de ani.
Oamenii și animalele vor dispărea când se va forma super-continentul Pangea Ultima
Rezultatele studiului indică faptul că, în era Pangea Ultima, clima va deveni extrem de arzătoare, devenind practic insuportabilă pentru oameni și mamiferele contemporane. Simulările au luat în considerare variațiile temperaturii, vântul, precipitațiile și nivelurile de umiditate, iar mișcările proiectate ale plăcilor tectonice, schimbările chimice și biologice din oceane au fost luate în calcul pentru a estima nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă.
Astfel, se anticipează că formarea Pangea Ultima ar putea conduce la erupții vulcanice mai frecvente, care ar elibera o cantitate semnificativă de dioxid de carbon în atmosferă, provocând încălzirea globală. În același timp, se așteaptă ca Soarele nostru să devină mai strălucitor și să emane mai multă energie, contribuind la încălzirea suplimentară a Pământului.
„Super-continentul nou apărut ar crea efectiv o triplă lovitură, care include efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte și mai mult dioxid de carbon în atmosferă”, a declarat Alexander Farnsworth, cercetător la Universitatea din Bristol și autor principal al studiului, relatează Antena3 CNN.
„Temperaturile generalizate cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice și mai mari, la care se adaugă nivelurile ridicate de umiditate, ne vor pecetlui, în cele din urmă, soarta. Oamenii și multe alte specii vor dispărea, din cauza incapacității de a elimina această căldură prin transpirație, pentru a-și răci corpurile”, a adăugat el.
Conform estimărilor acestui cercetător, creșterea temperaturii va conduce la formarea unui mediu lipsit de resurse alimentare și apă pentru mamifere. Potrivit studiului său, doar între 8 și 16 la sută din suprafața super-continentului va rămâne adecvată pentru a susține viața.
Acest cercetător a anticipat că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă s-ar dubla în comparație cu valorile actuale. Această proiecție se bazează pe premisa că oamenii încetează să mai folosească combustibili fosili în prezent.
„În caz contrar, vom vedea aceste cifre mult, mult mai devreme”, a declarat, la rândul său, Benjamin Mills, profesor la Universitatea din Leeds și co-autor al cercetării, relatează sursa citată.
Schimbările climatice cauzate de activitatea umană provoacă deja milioane de decese în fiecare an pe tot globul
Cercetătorii avertizează că această perspectivă sumbră nu justifică neglijarea crizei climatice actuale. Ei subliniază că schimbările climatice cauzate de activitatea umană provoacă deja milioane de decese în fiecare an pe tot globul.
„Este extrem de important să nu pierdem din vedere criza climatică actuală, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră”, spune o altă co-autoare, Eunice Lo, cercetător în domeniul Schimbărilor Climatice și al Sănătății la Universitatea din Bristol. relatează sursa citată anterior.
„În timp ce se preconizează o planetă nelocuibilă peste 250 de milioane de ani, astăzi ne confruntăm deja cu o căldură extremă care dăunează sănătății umane. De aceea, este crucial să ajungem cât mai curând posibil la emisii nete zero”, a mai comunicat Lo.
Specialiștii avertizează de zeci de ani că este esențial să limităm încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale și că timpul disponibil pentru a reduce dependența de combustibilii fosili, pentru a evita schimbările catastrofale, se diminuează rapid.
Studiul realizat de cercetătorii britanici nu este singurul care prevede o amenințare serioasă asupra vieții pe Pământ. Comunitatea științifică este unanimă în concluzia că ultima extincție în masă a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul, determinând dispariția dinozaurilor și a majorității formelor de viață de pe atunci.
Sursa foto: Captură ecran Youtube – 5 Chestii Interesante