Redactia.ro
Home » Știri » Când trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă. Atenție, se dau amenzi usturutoare

Când trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă. Atenție, se dau amenzi usturutoare

anvelope de iarna

Odată cu venirea sezonului rece, conducătorii auto trebuie să țină cont de prevederile codului rutier referitoare la echipamentul necesar pe drumuri. Prin urmare, în fiecare iarnă, pneurile de iarnă sunt obligatorii conform legii. Iată ce amenzi riscă cei care nu respectă regulile.

Sezonul anvelopelor de iarnă. Noile cerințe în ceea ce privește schimbarea acestora

Conform prevederilor legale, montarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie atunci când temperatura scade sub 7-10 grade Celsius și există condiții meteo precum gheață, zăpadă sau polei. Reglementările cu privire la perioada obligatorie de utilizare a anvelopelor de iarnă, sancțiunile aplicate șoferilor care nu respectă această cerință și specificațiile anvelopelor conforme sunt stipulate în Codul Rutier, în special în Ordonanța 5/2011, cunoscută și sub numele de „Legea cauciucurilor de iarnă”, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Schimbarea anvelopelor depinde de condițiile meteo și de tipul anvelopelor utilizate. Cu toate acestea, este crucial ca această operațiune să fie efectuată la momentul potrivit, deoarece, în caz contrar, pot fi impuse sancțiuni și poate fi reținut talonul autovehiculului. Deoarece „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, s-a creat confuzia în rândul șoferilor, care cred că anvelopele trebuie schimbate în fiecare an până la data de 1 noiembrie.

Prin urmare, data de 1 noiembrie, pe care mulți șoferi o consideră ca fiind momentul trecerii la anvelopele de iarnă, nu este stabilită în mod clar de lege. Cu toate acestea, condițiile meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura impun utilizarea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Conform reglementărilor, cei care circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să utilizeze anvelope de iarnă.

Experții recomandă instalarea anvelopelor de iarnă atunci când temperaturile diurne scad sub 7 grade Celsius pentru cel puțin 3 zile consecutive. Legea nu specifică o dată exactă. Cu toate acestea, conform articolului 102, alineatul (1), punctul 28 din Ordonanța de Urgență 195/2002, constituie „o contravenție conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă […]”.

Ce amenzi riscă șoferii a căror mașini nu sunt echipate cu anvelope de iarnă

În plus, pentru vehiculele de marfă cu o greutate mai mare de 3,5 tone și pentru cele de transport persoane cu capacitatea de peste 9 locuri, există obligația de a echipa roțile cu lanțuri sau alte dispozitive antiderapante certificate.

Astfel, concluzia este că de îndată ce drumurile devin acoperite de zăpadă, polei sau gheață, este esențial să nu ieși la drum fără să ai anvelope de iarnă montate. Poliția Română informează că amenda este inclusă în categoria a IV-a de sancțiuni (cu valori între 9 și 20 puncte-amendă, echivalentul a aproximativ 1.305 și 2.900 de lei), iar sancțiunea contravențională poate implica și reținerea certificatului de înmatriculare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: